Piyasalar ABD verilerine odaklandı - 14 Nisan 2016

Küresel piyasalar artan risk iştahı ile yükseliş eğilimini devam ettirirken, bugün ABD'de ve Euro Bölgesinde açıklanacak enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalarda dün Çin'de açıklanan ihracat verisinin beklentilerden çok iyi gelmesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yatırımcıların risk iştahının arttığı gözlenirken, pay piyasalarında hızlı yükselişler dikkati çekti.


ABD'de dün akşam açıklanan "Bej Kitap" raporundaki ekonomiye ilişkin pozitif ifadeler ve şirket karlarının beklentilerden iyi olmasının ardından pay piyasalarındaki yükselişin güçlendiği görüldü.


ABD Merkez Bankasının (Fed) "Bej Kitap" raporu, ekonomik faaliyetlerin ve ücretlerin ülke genelinde arttığını ortaya koydu. Bankanın 12 bölgesel şubesinden gelen verilerle hazırlanan rapora göre, ekonomik aktivite şubat ve mart aylarında ülke genelinde artarken, artış hızı bölgelere göre değişim gösterdi. Aynı dönemde, iş gücü piyasasının güçlenmeyi sürdürdüğü belirtilen raporda, ücretlerin de Atlanta dışındaki tüm diğer bölgelerde yükseldiği vurgulandı. 


Dün dolar endeksi yaklaşık iki haftadır devam eden düşüşünü sonlandırarak 94 seviyesinden 95 sınırına kadar çıkarken, Dow Jones endeksi yüzde 1,06, S&P 500 endeksi yüzde 1,00 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,55 değer kazandı.


Avrupa tarafında bugün açıklanacak enflasyon verisinin gelecek haftaki Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceği belirtiliyor. Dün avro/dolar paritesi yaklaşık yüzde 1 değer kaybederek 1,1268 ile son 2 haftanın en düşük seviyesine gerilerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,32 yükseldi. İngiltere'de ise bugün açıklanacak Merkez Bankası (BoE) faiz kararı öncesinde sterlin dolar paritesi yüzde 0,50 geriledi, FTSE 100 endeksi yüzde 1,93 prim yaptı.


Asya'da dün Çin'de açıklanan dış ticaret verilerinin ardından etkili olan pozitif hava bugün Japonya'da devam ederken, Çin'de yatay bir seyir izleniyor. Nikkei 225 endeksi günü yüzde 3,2 yükselişle tamamlarken, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,03 geriledi.


Yurt içinde ise borsadaki rallinin, tahvil faizlerinde ise düşüşlerin devam etmesi yatırımcının yüzünü güldürüyor. BIST 100 endeksi dün yüzde 2,36 yükselerek, yıl başından bu yana kazancını yüzde 19,48'e çıkardı ve 2015 yılındaki kayıplarının tamamını telafi etti. Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı belirsizliğinin ortadan kalkması ile düşüşünü devam ettiren kısa ve uzun vadeli tahvil faizlerinin pay piyasalarında özellikle bankacılık sektöründe alımların güçlenmesini sağladığını ifade ediyor. BIST 100 endeksinde 85.500 puanın üzerinde yeni hedeflerin 86.700 ve 87.500 seviyeleri olacağını belirten analistler, olası düşüşlerde ise 83.400 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini kaydediyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


10.00 Türkiye, mart ayı tarım ÜFE


12.00 Avro Bölgesi, mart ayı TÜFE


14.00 İngiltere, BoE faiz kararı


14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri


15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları


15.30 ABD, mart ayı TÜFE

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar