Piyasalar Çin tedirginliği ile negatif seyrediyor

Küresel piyasalar, Çin'de beklentilerin altında kalan makroekonomik verilerin ardından pay piyasalarındaki sert düşüşlerin etkisiyle negatif bir seyir izlerken, hafta sonuna kadar yoğun veri ve haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 3,4 ile beklentilerin hafif üzerinde gelmesine karşın, küresel büyümeye ilişkin endişelerin, özellikle Çin’de açıklanan verilerin ardından artması nedeniyle piyasalarda negatif bir seyir izlendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,73, S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,96 değer kaybetti. Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yarın açıklanacak kararları öncesinde Çin piyasalarının seyri ve makroekonomik verilerin takip edileceğini belirtiyor.


Avrupa tarafında, küresel büyümeye yönelik endişelerin risk iştahını azaltması ile gelişmiş ülke tahvillerine ilgi devam ederken, pay piyasalarında yüzde 2'leri aşan düşüşler dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,56, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,13 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,57 değer kaybetti. Bugün İngiltere'de açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisinin takip edileceğini aktaran analistler, özellikle günü 11.056 puandan tamamlayan DAX endeksinde 11.000 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskılarının devam edebileceğini tahmin ediyor.


Asya tarafında dün yüzde 8,48 değer kaybeden Şanghay Bileşik endeksi, bugün de güne düşüşle başladıktan sonra gelen tepki alımları kayıplarının önemli bir kısmını telafi etse de kapanışa yakın yaklaşık yüzde 1,5 değer kaybetti. Analistler, Çin'de düzenleyici kurumun piyasaları destekleyecek adımları atmaya devam edeceği haberleri ile toparlamaya çalışan borsada sert dalgalanmaların veri ve haberlere bağlı olarak devam edebileceğini ifade ediyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise şu dakikalarda önceki kapanışa göre yatay bir seyir izliyor.


Yurt içinde terör örgütü PKK ve DAEŞ'e yönelik operasyonlar ve siyasi belirsizliğin yanı sıra global piyasalardaki negatif seyrin etkisiyle dün döviz kurları ve faizler yükseliş, BIST 100 endeksi de düşüş eğilimini devam ettirdi. 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi 10 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 10,04'e kadar çıktıktan sonra günü yüzde 9,95'den tamamlarken, dolar/TL gün içinde 2,7770'i gördü. Dün BIST 100 endeksi yüzde 1,73 değer kaybederek, günü analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 77.500 puanın altında 77.352 puandan tamamladı. Analistler, yurt içinde, koalisyon görüşmeleri ve terör örgütlerine karşı yapılan operasyonların gündemi meşgul etmeye devam edeceğine değinerek, yarınki Fed kararları öncesinde bugün ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini kaydediyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


11.30: İngiltere, 2. çeyrek GSYH 


16.45: ABD, temmuz ayı hizmet sektörü ve bileşik satın alma yöneticileri endeksleri (PMI)


17.00: ABD, temmuz ayı Tüketici Güveni Endeksi


17.00: ABD, temmuz ayı Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi


 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar