Piyasalar için en kritik ay!

Döviz ve borsa oldukça oynak. Piyasalarda aralık ayının ilk 2 günündeki yüksek hareketliliğin yılın son günlerine kadar devam etmesi muhtemel. Fiyatlardaki aşırılığa dikkat etmeli

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Piyasalar aralık ayına yüksek hareketlilikle girdi. Dolar kuru iki gün içerisinde 3.44 TL’den 3.5966 TL’ye tırmandı. BİST 100 Endeksi 74.000’den 71.793’e geriledi. Hisse senedi fiyatları saniyeler içinde dolar kurunun hızlı artışı karşısında geriledi. Kurun gerçekleştirdiği bu baş döndüren hareketi hem yurtdışı hem de yurtiçi gelişmelerle yakından bağlantılı. Türkiye gelişmekte olan ülkelerle negatif ayrışmaya devam ediyor. Borsada yabancıların satış ağırlıklı seyir izlemesi kurdaki yükselişi hızlandırdı. Yabancılar 25 Kasım haftasında 11 milyon dolar hisse, 969 milyon dolar tahvil sattı. 


Dolardaki hızlı artış, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısını öne çıkardı. Kurdaki yükseliş acil ve etkili tedbirler alınmaması halinde durmayabileceği sinyalini verince en üst düzeyde müdahaleyi gerekli kıldı. Yaklaşık beş saat süren toplantının sonucunda alınan kararlar açıklanacak. Böylece piyasalara verilecek mesajlarla sakinleşme temin edilmeye çalışılacak.


Dışarısı da hareketli!


Aralık ayı oldukça kritik bir ay, İtalya’da yapılacak anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylaması, Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye’ye yönelik çıkacak karar, FED faiz kararı, Suriye sınırındaki gelişmeler, Başkanlık sistemiyle ilgili gelişmeler ve TCMB’nin alacağı tedbirler, oldukça önemli. Bu noktada EKK’nın kararları beklenecek. Başbakan Binali Yıldırım ise son TÜSİAD toplantısında dolardaki dalgalanmanın 20 Ocak’a kadar süreceğini ifade etti. Ancak bu tarihe kadar doların hangi seviyeye gelebileceğine dair bir yorumda bulunmadı. 


Gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanan ciddi dalgalanmalardan en az hasarla çıkılabilmek ekonomideki çarkların etkin işlemesinden geçiyor. Alınacak ek tedbir ve önlemlerin hızlı şekilde devreye alınabilmesi risk olarak görülen sorunların da daha rahat aşılmasına imkan tanıyabilecektir. 


Borsada düşüş ‘psikolojisi’


Dolar kurundaki sert hareketle birlikte BİST 100 Endeksi geriliyor. Borsada fiyatlar uzun vadeli desteklere geldi. 72.000 seviyesindeki destek kritik. Bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması halinde düşüşün şiddetlendiğini göreceğiz. Oldukça kritik bir noktadayız ve gündem çok yoğun. Bu nedenle hafta içi yapılacak açıklamalar önemli. Piyasaların tansiyonunu düşürecek açıklamaların gelmemesi uzun vadeli desteklerin de kırılması anlamına gelecek. Yatırımcı psikolojisi, belli kritik noktaların aşağı kırılması durumunda satışları güçlendirirken beraberinde otomatik satış sinyallerini çalıştırıyor. İşte bu nedenle kayıplar daha da artacaktır. Özellikle kredi çekerek hisse senedi alanlar için bu sert fiyat hareketleri açıkların kapatılması için kontrolsüz satışlara yol açabilir.


Şirketlerin döviz açığı: 213 milyar dolar


Kurdaki artış reel sektör şirketleri için oldukça önemli. Firmaların net döviz açığı 1 ayda 2.6 milyar dolar artış gösterdi ve Eylül itibariyle 213 milyar dolara çıktı. 2002 yılında 6 milyar dolar olan şirketlerin döviz açık pozisyonu aradan geçen 14 yılda 35’e katlandı. Döviz kurunun düşük olduğu dönemlerde sıkıntı oluşturmayan söz konusu durum artan kurla birlikte şirketler açısından ciddi bir risk anlamına gelmekte. Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen de kur riskine dikkat çekerek, bu durumun kırılganlığı olağanüstü artırdığını ifade ediyor. “TL’nin değer kaybının 2016 ikinci yarısından itibaren reel sektör üzerinde yarattığı bilanço riski nerdeyse likidite riskine dönüşme sürecine girmek üzeredir” diyen Ökmen, “Reel sektörde başlayacak olan likidite riski ise 2017 yılı için bankacılık sektörünün aktif kalitesini aşındırabilir“ uyarısında bulunuyor. Nomura ise TL’de daha fazla değer kaybına izin vermenin ve şirket bilançolarını alt üst etmenin büyümeye etkisinin oldukça kötü olacağına vurgu yapıyor. Şirket, kur riskinin kredi riskine dönüşme tehlikesine işaret ediyor.


‘Dolar’ 3.40’ın altına inebilir


Dolar kuru teknik olarak hedef direnç seviyelerinde ve uzatma hareketlerini gerçekleştiriyor. Beş dalgalık yükselişin son dalgasındayız ve aralık ayında bu dalga tamamlanmaya doğru gidiyor. Teknik göstergeler 3.60 TL’ye gelen seviye için sınır çizgisinde olduğumuzu gösteriyor. Eğer EKK’dan piyasaları rahatlatacak sinyaller gelirse sınır çizgisinin aşılma olasılığı geride kalabilecek ve piyasalarda da rahatlama yaşanacak. Böylesi bir durumda dolar kurunun zirvesi 3.5966 olarak kalır ve 3.40’ın da altına gerilemesi mümkün olur. Ancak EKK’dan piyasaları rahatlatacak açıklamalar gelmezse, fiyatlardaki abartılı hareketliliğin gündemde kalması söz konusu olabilecek. Özellikle yabancıların satış yaparak dolara dönmesi, dolar kurundaki yükselişin devam edeceği beklentisiyle alımda bulunanlar ve döviz açık pozisyonunu kapatmaya çalışan şirketlerin alım yönlü işlemleri, kurda 3,70’lerin de görülmesine yol açabilir. 



Milliyet / Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar