Piyasalar OPEC ve ABD verisi'nden destek aldı

Küresel piyasalar Uluslararası piyasalar, OPEC'in üretimi azaltma anlaşması ve ABD ekonomisinin gücüne ilişkin yeni işaretten destek buldu... Asya hisse senetleri, küresel petrol üretiminin azaltılmasına ilişkin anlaşma sonrası enerji hisselerindeki yükselişin desteği ile değer kazanırken, ABD ekonomisinin gücüne ilişkin işaretler tahvillerde satış getirirken doları destekledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Asya hisse senetleri, küresel petrol üretiminin azaltılmasına ilişkin anlaşma sonrası enerji hisselerindeki yükselişin desteği ile değer kazanırken, ABD ekonomisinin gücüne ilişkin işaretler tahvillerde satış getirirken doları destekledi.


OPEC öncülüğünde sekiz yıl sonra ilk kez petrol üretiminin azaltılmasına yönelik anlaşmanın ABD petrolünün varil başına 50 dolara doğru yükselmesine neden olmasının ardından, Avustralyalı Santos Ltd. yaklaşık yüzde 13 ve Çinli CNOOC Ltd. yaklaşık yüzde 8 sıçradı. Japonya'da ihracatçı şirketlerin hisseleri, ABD'de dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin Kasım ayında beklenenden daha iyi çıkmasının doların yen karşısında tekrar dokuz ayın en yüksek seviyesine yükselmesini sağlaması sonrası değer kazandı. Abustralya ve Japonya tahvillerinin faizi, Kasım ayında 2009'dan bu yana en sert düşüşünü gösteren ABD Hazine tahvillerinde kayıplar sonrası yükseldi.


Çarşamba günkü toplantıya kadar pek şans verilmeyen OPEC'in üretim kısma anlaşması, Donald Trump'ın seçilmesinden bu yana görülen reflasyon (ekonomiyi para arzını artırarak ya da vergileri düşürerek destekleme) işlemlerine katkı sağladı. Dolar, teşvik politikalarına ve Fed'in bu ay faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentiler sonucu yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesi yakınında. ABD'de Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin Haziran ayından bu yana en güçlü artışını göstermesinin ardından, dikkatler Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Çin'de 51 çıkması beklenen Kasım ayı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), ağır sanayi firmalarının tekrar ivme kazanması ile birlikte 51.7 seviyesinde gerçekleşti.


Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Reflasyon işlemleri devam ediyor. Bu kez Donald Trump geriye düştü ve OPEC ve Rusya inisiyatifi alarak petrol fiyatlarını ateşledi," dedi ve "Doların tekrar yerini aldığını görmekteyiz" şeklinde görüş bildirdi.


MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 10:57'de yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu. (BloombergHT)

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar