Piyasalar yoğun veri trafiğine odaklandı - 02 Mart 2015

Küresel piyasalar bu hafta yoğun makroekonomik veri trafiği ve merkez bankalarının atacağı adımlara odaklandı. Bu hafta açıklanacak veriler arasında yurtiçinde enflasyon, ABD'de ise cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öne çıkacağını dile getiren analistler, hafta boyunca başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararları olmak üzere merkez bankalarının atacağı adımların takip edileceğini belirtiyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bu hafta açıklanacak veriler arasında yurtiçinde enflasyon, ABD'de ise cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öne çıkacağını dile getiren analistler, hafta boyunca başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararları olmak üzere merkez bankalarının atacağı adımların takip edileceğini belirtiyor.


ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan 4. çeyrek GSYH’nın beklentilerin üzerinde yıllık yüzde 2,2 büyümesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi yükseliş eğilimini devam ettirdi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,45, S&P 500 endeksi yüzde 0,30, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti. Analistler, bu hafta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini, bugün imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri trafiğinin takip edileceğini ifade ediyor.


Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili belirsizliğin kısa vade için de olsa ortadan kalkması ve Ukrayna'da sağlanan ateşkesin ardından piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığı görülüyor. Geçen hafta avro/dolar paritesi ABD'de açıklanan verilerin ardından son bir aydır içinde bulunduğu yatay bandı aşağı yönlü kırarak 1,12'nin altına gerilerken, pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,66 yükselerek 11.402 puan ile tüm zamanların kapanış rekorunu kırarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,83 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti. Bu hafta perşembe günü açıklanacak ECB ve BoE kararlarının piyasaların odak noktasında olacağını belirten analistler, bugün ise açıklanacak imalat sanayi PMI’ların takip edileceğini kaydediyor.


Asya tarafında Çin ve Japonya'da açıklanan imalat sanayi PMI verilerinin önceki ay seviyelerinde olması ve Çin Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının ardından Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,15 artışla tamamladı, Şanghay endeksi ise kapanışa yakın yüzde 0,36 yükseldi. Çin Merkez Bankası bir yıl vadeli mevduat faizini 25 baz puan indirerek yüzde 2,5'e çekti. 


Yurtiçinde, geçen hafta, küresel piyasalarda artan dolar talebi ve yükselen piyasa faizlerinin negatif etkisinin güçlendiği hissedilirken, bu hafta yoğun veri akışı ve özellikle ECB'nin kararlarının takip edileceği belirtiliyor. Bugün imalat sanayi PMI verilerinin izleneceğini aktaran analistler, yarın açıklanacak TÜFE verisinin yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. Analistler, BIST 100 endeksinin geçen haftayı 84.000 puanın hemen üzerinde tamamladığını ifade ederek, 82.500 seviyesinin destek, 85.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar