Piyasalar yükseliş için güç topluyor

İlk çeyreğin sonuna yaklaşılırken piyasalardaki risk göstergelerinde oynaklık durulma eğiliminde. Yatırımda ikinci çeyreğin başında bir kez daha risk alma yönelimi artabilir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yatırım araçlarında şubat başında yaşanan sert dalgalanma sonrasında durulma ve dar bantta dalgalanma eğilimi başladı. Korku Endeksi VIX yıla 11,04 seviyesinde başladıktan sonra 37’li seviyelere kadar tırmandı. Şimdilerdeyse yeniden 14,64’e geriledi. Türkiye’nin kredi risk primi ise 167 seviyesi ile yılbaşındaki değerin yüzde 1,58 üzerinde ve 200 seviyesindeki riskli bölgenin altında bulunuyor. Kur, gösterge faiz ve borsadaki değişimlere bakıldığında yılbaşından bu yana yüzde 2-3’lere varan değişimler gözleniyor. Ancak gösterge faiz ve dolarda ciddi bir atak yok. Gösterge faiz yıla başlarken 13,40 seviyesinde idi, şimdi 13,53’te. Dolar kuru ise 3,78 seviyesinden başladığı yıla 3,80 sınırında devam ediyor.


Yabancıların payı ise yüzde 65,10’dan 64,82’ye geriledi. Yılın ilk ayında alıcı olan yabancılar Şubat ayında 424 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Bu, Kasım 2016’dan bu yana yabancıların gerçekleştirdiği en yüksek satış. Satışların bir trend izleyip izlemediğini takip edeceğiz. Bu da günlük olarak yabancı paylarının değişimleriyle de ipucu verecektir. Yabancı payı büyük krizlerde bile yüzde 62’nin altına düşmedi. Şu anda yüzde 64,82 seviyesinde bulunan yabancı payının gelebileceği dip seviye yüzde 62’ler olacaktır.


Dolarda 3.85 önemli


Dolar kurunda güçlü direnç 3,85 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye aşılmadıkça güçlenen bir hareketten bahsetmek zor. 3,85’in üzerinde hedef 4,20 olacaktır. Mevcut duruma baktığımızda yıla başlarken 3,78 seviyesinde olan dolar/TL şimdilerde 3,80’lerde. Her yukarı atağında da satışla karşılaşıyor. Daralan bir bant içerisinde hareket eden kurda 3,80’in altındaki yönelimlerde 3,75 ve 3,72’ye doğru satışlar güçlenecektir. Öte yandan yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatına bakıldığında 168 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Bu durum 2012’den bu yana en yüksek seviyeleri işaret ediyor. Kurda yukarı doğru hareketlenme yaşandığında yabancıların ağırlıklı olarak satışa geçtikleri dikkat çekiyor. Diğer taraftan dışarıdan da yabancı para girişinin sürmesi dolar/TL’deki yükselişleri sınırlıyor.


Değere odaklı kazanç


Piyasalarda belirsizlikler artığında yatırımcılar hisse senetlerinden uzaklaşıyor. Oysaki değere odaklananlar, piyasa algısının dışına çıkarak yatırımlarını çoğaltabiliyor. Küresel piyasalardaki gelişmeler, dünyadaki yeni trendler yatırımcıların yatırım kararlarını belirli periyodlarda güncel tutmasını zorunlu kılıyor. Uzun vadeli alınan bir yatırım kararı, küresel dengeleri değiştirebilecek bir gelişme ile kısa vadede bir alım ve satım fırsatı yaratabiliyor.


Şirketlerin değerlerine odaklananlar ise bunların dışında firmaların büyüme potansiyellerine, iş geliştirme süreçlerine, kârlılık gelişim seyirlerine odaklanarak kısa vadeli fiyat dalgalanmalarının nasıl yatırıma dönüşebileceğini göz önünde bulunduruyor. Şirketlere bakıldığında toplam piyasa değeri 922 milyar TL. Şirketlerin fiyat/kazanç oranı ise 10,91. Şirket kârlılıkları göz önünde bulundurulduğunda borsada yapılacak yatırımın geri dönüş süresi 10 yıl. Temettü verimliliği ise yüzde 2,38. Şirketlerin kârlılıklarına göre hisse senetlerine yapılan yatırımın geri dönüş süresini gösteren fiyat/kazanç oranı 2016 Mart’ında 14,07 seviyesindeydi. O dönemdeki  fiyat/kazanca göre fiyatların iskontolu olduğu düşünülebilir. Kredi kuruluşlarının riskin arttığı yönündeki notları, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere yönelen risk algısı yüksek fonların radarında olmaya devam edeceğini gösteriyor.


Moody’s etkisi sınırlı kaldı


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “Ba1”den “Ba2”ye düşürdü, not görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirdi. Moody’s Türkiye’nin not görünümüyle ilgili olarak bir takvim açıklamamıştı. Moddy’s bu kararında dış şokların etkisi olduğunu belirtti. Ancak iç piyasalar karardan çok fazla etkilenmedi. Dolarda yukarı yönlü hareket sınırlı kalırken borsa yatay bir bantta hareket etti. Gelişmekte olan ülkelere para girişi devam ettiği sürece, kredi kuruluşlarının bu değerlendirmeleri göz ardı edilecektir. Sıcak paranın yarattığı iyimserlik piyasalardaki canlılığın korunmasını sağlıyor.


Borsanın enerjisi oldukça yüksek


Borsada enerji hisseleri coştu. Yılbaşından bu yana BIST Elektrik Sektör Endeksi yüzde 36,76 oranında değer kazandı. Sektörde yer alan beş hisse senedi yüzde 20’nin üzerinde değer kazandı. Ayen Enerji’nin iki ay dokuz gün içerisinde fiyatını 4,83’ten 12,50’ye taşıması ve yüzde 159 oranında değer kazanması sektör endeksini de olumlu etkiledi. Yabancı yatırımcıların ocak ayında en fazla aldığı hisseler arasında yer alması, Ayen Enerji hisselerinin prim yapmasında etkili oldu.


Yabancı ulaştırma hisselerini alıyor


Kredi kuruluşlarının olumsuz notları ve yabancıların satış işlemlerine rağmen hisse bazında alımlar sürüyor. Şubatta yabancılar borsada 10 hissede 160 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Yabancıların geçen ay en fazla aldıkları hisselerde 57,3 milyon dolar ile Türk Hava Yolları öne çıktı. Onu Ayen Enerji, Yapı ve Kredi Bankası, Tekfen ve Erdemir izledi.


 

Kaynak: Milliyet / Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar