Piyasalarda bahar havası

Piyasalarda temkinli görünüm korunsa da olumlu hava sürüyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye pozisyonunda pozitif görünüm de bundan etkileniyor. Yabancılar 18 Mayıs haftası borsada 13, tahvil bono tarafında 490 milyon dolar alım yaptılar.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İYİMSERLİĞİN devam ettiği piyasalarda mevcut eğilimler korunuyor. Borsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi, döviz kurları ve gösterge faiz oranlarında ise kısa dönemli yatay seyir devam ediyor. Gündemde Koç ve Sabancı Holding’lere gelen ortak satışları dışında çok fazla bir değişim görülmüyor. ABD kaynaklı gelişmeler, Moody’s’in Çin’in kredi notunu düşürmesi, doların iç ve dış piyasalardaki seyri, dış borsalar, petrol fiyatlarındaki gerileme, Brezilya’daki siyasi gerilim, bakanlıklarda değişiklik beklentisi, makro ekonomik veriler izlenen gündem konuları.


İLGİ SÜRÜYOR


Dış piyasalar ABD Başkanı Trump ile ilgili soruşturmanın kayıplarını telafi etti. Bu durum içeriye de olumlu yansıdı. Diğer yandan Trump etkisi haziran toplantısında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı olasılığını azalttı, yorumlarını beraberinde getirdi. Son açıklanan FED tutanaklarında, kademeli faiz artışı ve bilanço küçültme konusunda piyasa dostu ifadelerle “temkinli duruş” piyasalardaki iyimserliğin devamında etkili. Bunlara karşılık son günlerde Trump kaynaklı gelişmelerin etkisiyle doların diğer para birimlerine karşı zayıflaması faiz artışı konusunda FED’in elini rahatlatan bir durum. Piyasa beklentisi, 14 Haziran toplantısı dahil bu yıl iki defa faiz artışı yönünde. Fiyatlamalar da bu eksende gerçekleşiyor. OPEC’in petrol üretim kesintisini dokuz ay daha uzatma kararına rağmen petrol fiyatlarındaki düşüş daha çok beklentinin bitmesiyle gelen satışların etkisi olarak yorumlanabilir. Koç ve Sabancı Holding’lerde görülen yüksek montanlı ortak satışlarının ilgili hisseler ve borsa üzerindeki etkileri sınırlı kaldı. Satışların yabancı kurumsal yatırımcılara olması Türkiye’ye yabancı ilgisinin sürüyor olmasını göstermesi açısından olumlu. Bir başka tarafı da, “hissenin fiyatını en iyi sahibi bilir” anlayışından hareketle, borsaların zirve yaptığı dönemlerde görülen ortak satışlarını anımsatması oldu. Bu nedenle yatırımcılar, zirve seviyelerinde gezinen ve yükseklik korkusu hissedilen borsada kâr satışları konusunda daha duyarlı olacak. Hatırlanacağı üzere mart ayında Petkim’de de ciddi bir ortak satış görülmüş, kısa bir duraklamanın ardından piyasalardaki olumlu hava ile birlikte hisse fiyatı yükselişini sürdürmüştü.


18 MAYIS HAFTASI


Koç Holding ve Sabancı Holding’deki dikkat çeken ortak satışlarının hisse fiyatlarına  etkileri konusunda piyasaların genel seyrini de dikkate almak gerekecek. Diğer yandan Brezilya piyasalarında sarsıntıya neden olan siyasi gerilim ile Moody’s’in Çin’in kredi notunu düşürmesinin etkisi çok zayıf kaldı. Ancak Çin önceki yıllara göre düşen büyüme oranı, yüksek borçluluk ve kredi notu indirimi gibi nedenlerle bu dönemde biraz daha yakından izlenmesi gereken bir konu. Her hafta yokladığımız yabancı yatırımcıların Türkiye pozisyonunda ise pozitif görünüm sürüyor. 18 mayıs haftası borsada 13, tahvil bono tarafında 490 milyon dolar alımdalar. Piyasalarda olumlu hava korunmakla birlikte daha temkinli bir görünüm var.


BORSADA KÂR SATIŞLARINA DİKKAT EDİLMELİ


BORSADA çıkış trendi sürüyor. Ancak direnç seviyelerinde görülen kâr satışları “yorgunluk” izlenimi veriyor. Dirençler 99.000 ve 100.000 seviyelerinde. Yukarı yönlü hareketlenmeler bu noktalarda satışla karşılaşabilir. 100.000 seviyesinin geçilmesi durumunda ise çıkış hareketin devamı beklenebilir. Geri çekilmelerde ilk önemli tutunma noktası 96.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde satışların devamı ile birlikte 94.300-94.000 gündeme gelebilir. Endekste devam eden çıkış hareketi direnç seviyelerinde kâr satışlarıyla karşılaşabilir.


DOLAR/TL KURU, TABAN OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR


SATIŞ baskısı devam eden dolar/TL kurunda, geri çekilmelerde görülen tepki alımlarıyla taban oluşturma çabası var. 3.55-3.52 bandı bu açıdan önemli. Beklentilerin aksine, 3.52 seviyesinin altına gelinmesi durumunda satış baskısının devamı gelebilir. Çıkış denemelerinde ise 3.64 seviyesi önemli. Tepki çıkışının güç kazanması için 3.64 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Aksi takdirde yükseliş denemeleri tepki boyutunda kalacaktır. Kısa dönem 3.55-3.64 bandı izlenebilir. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.




Hürriyet / Zeynel Balcı

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar