Piyasalarda gözler bu ikilide

Küresel piyasalarda nefesler tutuldu, ABD seçimlerinin sonucu bekleniyor. Piyasalarda Clinton’ın başkanlığı satın alındı. Trump kazanırsa “Borsa ve petrol düşer, ancak gelişmekte olan piyasalar bir miktar olumlu etkilenebilir” deniliyor

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Başkanlık seçimlerine bir hafta kaldı. Küresel piyasaların gözü ABD seçimlerinde yarışacak olan iki aday Hillary Clinton ile Donald Trump'ta. ABD'deki uzmanlar, "iki adaydan hangisi seçilirse, piyasada ne gibi bir etki yaratır" konulu araştırmalar yapmaya başladı. Piyasalarda Clinton'ın başkanlığı satın alınmış durumda. Seçimden Trump'ın çıkması durumunda ise piyasada düşüş olacağına dönük beklentiler ağırlıkta.


BORSALAR YÜZDE 15 DÜŞEBİLİR

Uzmanlara göre, Trump başkan seçilirse ABD, Asya ve İngiltere borsalarında yüzde 10-15 arasında düşüş olabilir. Petrolde ise 4 dolarlık bir gerileme tahminler arasında. Kur tarafında ise özellikle Rusya, Çin ve Meksika para birimlerinde bir değer kaybı bekleniyor. Meksika pezosunda yüzde 25'e varan bir düşüş bekleniyor. Başkanlık seçimlerinin olası ekonomik etkileri ile ilgili olarak bir rapor hazırlayan ABD'li Resmi Parasal ve Finansal Kurumlar Forumu'nun (OMFIF) raporuna göre, Clinton'ın vaatleri mevcut Başkan Barack Obama'nın yaptıklarına benziyor.


FED FAİZ İÇİN BEKLEYEBİLİR

Clinton'ın büyüme, istihdam ve gelir adaletsizliğini azaltma yolunda adımlar atıp asgari ücretlerde artış yapacağının altı çiziliyor. Raporda, ABD tarihinde şu ana kadar tüm Cumhuriyetçi ve Demokrat adayların ekonomik performansları da karşılaştırıldı. Buna göre, Demokratlar'ın büyüme ortalaması yüzde 4.3. Aynı rakam Cumhuriyetçiler'de yüzde 2.5'e düşüyor. Konu hakkında SABAH'ın sorularını yanıtlayan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan da piyasanın istediği Clinton yerine Trump'ın seçilmesi halinde büyük dalgalanmalar olacağı görüşünde. Manukyan seçimler ile ilgili şu yorumu yaptı: "Clinton'ın gelmesi üzerine piyasalarda yüzde 1'i bulan artışlar yaşanabilir. Ama aksi takdirde yani Trump kazanırsa sürpriz olacağı için yüzde 2'nin üzerinde sert düşüşler yaşanır. Trump'ın gelmesi durumunda özellikle Çin ve Meksika ile Kanada para birimlerinde bir düşüş beklemek olası. Trump'ın gelmesi halinde Fed de 'biraz bekleyip görelim' diyebilir. Bu durumda da gelişmekte olan ülkeler üzerinde kısmi bir rahatlama olabilir. Ancak o kadar yüksek olmaz. Yüzde 3 düşeceğine 2 düşer."



Sabah / Barış Ergin

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar