Piyasalarda gözler OPEC ve İtalya'ya çevrildi

Küresel piyasalarda dikkatler, Çarşamba günkü OPEC toplantısına ve Pazar günü İtalya'da yapılacak olan anayasa referandumuna çevrildi... Petrol, üretim kısıntısının görüşüleceği toplantı öncesi OPEC üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarının sürmesi ile birlikte tekrar varil başına 47 doların altına indi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol, üretim kısıntısının görüşüleceği toplantı öncesi OPEC üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarının sürmesi ile birlikte tekrar varil başına 47 doların altına indi. Yatırımcıların dikkatlerini Donald Trump'ın seçim zaferinden piyasaya yönelik diğer potansiyel tehditlere çevirmeleri ile birlikte, dolardaki rallinin etkisi azalırken, hisse sentleri ivmesini kaybetti.


Ham petrol vadelileri, OPEC yetkililerinin üretim kısıntılarının üye ülkeler arasında paylaştırılmasına yönelik müzakerelerinde İran ve Irak'ın itirazlarının devam etmesi ve konunun çözümünün bakanlara bırakılması ile birlikte tekrar düşüşe döndü. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizinin düşmesi ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve geçen hafta gördüğü 10 yılın en yüksek seviyesinden başlattığı gerilemeyi genişletti.  Çin hisse senetleri, Çin'in emlak yatırımarına ilişkin kısıtlamalarına yönelik endişelerle birlikte düşerken, Asya hisse senetleri, İtalya'da Pazar günü yapılacak olan referandum öncesi hafifçe geriledi.


Trump'ın sürpriz seçim zaferi, altyapı yatırım harcamalarını artırcağı taahhüdünden dolayı dünyanın en büyük ekonomisi ABD'ye yönelik iyimserliğin artmasına yol açması ile birlikte, dolardan baz metallere, ralliye sebep olurken, güvenli liman niteliğindeki varlıklara satış getirdi. Siyasetin piyasanın radarında geniş bir yer tutması ile birlikte, yatırımcıların dikkatleri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) toplantısına ve haftasonu yapılacak İtalya referandumuna çevrildi. Suudi Arabistan'ın OPEC'in petrol üretimini düşürmesinin gerekli olmayabileceğini kaydetmesi, fiyatlara istikrar kazandırmaya yönelik bir anlaşma bekleyen yatırımcıları tedirgin etti.


Seul'de Mirae Asset Daewoo Co. küresel piyasa analisti Son Jae Hyun, "Şu anda görmekte olduğumuz, OPEC üyelerinin üretim kısıntısında kendilerine düşecek pay konusundaki güç mücadelesi," dedi ve "Eğer bu kez anlaşmaya varılamazsa, bundan hiç kimse faydalanmayacak" şeklinde görüş bildirdi.


Batı Teksas petrolü (WTI), Pazartesi günü yüzde 2.2 yükseldikten sonra, yüzde 0.5 düşerek Tokyo saati ile 10:37'de varil başına 46.83 dolara indi. (BloombergHT)

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar