Piyasalarda kritik eşik

Bayram sonrası piyasalar kritik eşik seviyelerden kapandı. BİST 100 Endeksi 200 günlük ortalamada, dolar kuru ise 2.90 TL sınırında. Volatil hareketlerden korunmak için ise yatırım sepeti oluşturmak en makul yol...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Tarım Dışı İstihdam verileri ile birlikte dalgalanan piyasalarda veriler bir kez daha gösteriyor ki yatırımcılar tetikte durmaya devam edecek. ABD Tarım Dışı İstihdam artışı haziran ayında 180 bin seviyesinde bekleniyordu ancak beklentinin çok üzerinde 287 bin artış kaydedildi. Böylece istihdam son sekiz ayın en büyük artışını gerçekleştirdi. Tarım dışı istihdam mayısta 38 bin artarak büyük bir hayal kırıklığı yaratmış faiz artışı konusunda da beklentileri kırmıştı.


Yeni gelen veri sonrasında faiz artış beklentileri yeninden güçlenebilirdi. Brexit sonrası veri akışına rağmen FED hareket ederken birden fazla faktörü göz önünde bulundurmak zorunda. ABD’de haftalık ortalama çalışma saati değişmeyerek 34.4 saat olurken saatlik kazanç 0.08 dolar artışla 25.61 dolar oldu.


Faiz artışı beklentisi


Haftalık kazançlar aylık yüzde 0.1 artış gösterirken yıllık artış yüzde 2.6 oranında gerçekleşti. Beklenti ise haftalık kazancın aylık yüzde 0.2, yıllık da yüzde 2.7 artış olacağı yönündeydi. Ortalama saatlik kazançlar beklentilerin altında kaldı. ABD’de işsizlik oranı da yüzde 4.9 olarak açıklandı.


ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası dolar kurundaki zayıf seyrin kalıcı olmadığı görülüyor. Fed, önümüzdeki bir-iki ay faiz artırmasa da veride istikrar görmesi halinde faiz artışına doğru adım atabilir. Bu yöndeki gelişmeler de dolarda yeni bir rallinin başlamasına yol açabilir. Bu nedenle düşüşlerde dolar pozisyonu güçlendirilmesi yanlış olmayacaktır. Kurdaki harekete baktığımızda da cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında piyasanın ilk tepkisinin yeni verileri fiyatlamak olduğu görülüyor. Piyasa ilk tepki olarak dolara yönelirken sonrasında gelen satışlarla alımlar dengelendi. Dolar/TL kuru bu hareketlilik içerisinde 2.93’lere tırmandıktan sonra yeniden 2.90’ın altına geriledi.


Güçlü hisselerin etkisi


Borsa İstanbul’a baktığımızda da bist 100 Endeksi’nin 200 günlük hareketli ortalaması olan 78.162 seviyesinin hemen altında 78.019 seviyesinde bulunuyor. Endeks’in 78.000 seviyesinde zorlandığı gözleniyor. 78.160 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama aşılabilirse 80.000 ve daha üst dirençlerin test edilmesi mümkün olabilecek. Ancak aşılamazsa 77.000 ve 75.500 seviyelerindeki güçlü desteklerin test edilmesi beklenmeli. Piyasalardaki oynaklık, yatırım araçları arasında paranın dönmesine neden oluyor. Döviz, mevduat, borsa, altından oluşacak bir yatırım sepeti riskinizi dağıtmanızı sağlayacaktır.


Volatilitenin arttığı dönemlerde elinizde tuttuğunuz hisse senedi güçlüyse ve şirketin mali açıdan verileri sağlamsa, bu hisse senetlerinin düşüşlerde de alınmasında herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Neticede güçlü firmaların hisselerinde piyasalara bağlı olarak kısa süreli düşüşler yaşansa da uzun vadede yönelimi yukarı yönlü olacaktır.


Mali yapıya dikkat


Bu noktada piyasalardaki aşağı yönlü dalgalanmalar fırsata çevrilebilir. Ancak mali açıdan sorunlu olan şirketler sert aşağı dalgalanmalarda çok daha hızlı gerileyebilmekte. Özellikle de para piyasalarındaki dalgalanmalar bu şirketlerin mali yapılarında çok daha güçlü tahribatlar yaratmaktadır. Bu nedenle hisse seçiminde Borsa İstanbul’un ‘D Risk Grubu’nda yer verdiği hisseler daha temkinli takip edilmeli. Özsermayesi zayıflamış şirket hisselerine daha mesafeli yaklaşmakta fayda var. Öte yandan özsermayesi eksiye düşmüş firmalardan uzak durmak ise gereksiz riskten kaçınmak açısından yerinde bir yaklaşım olacaktır. Borsa İstanbul’da son açıklanan 2016 yılı üç aylık bilançolara göre Dardanel, Mazhar Zorlu Holding, Makine Takım, Egeplast, Cosmos Yat. Holding, Eminiş Ambalaj özsermayeleri ekside bulunan firmalar arasında yer alıyor.


Zirvedeki BİST 50 hisseleri


Yılın ilk gününden bu yana zirve seviyesindeki ilk 10 hisseyi takip ettiğimizde farklı sektörlerden şirketlerin listenin başında yer aldığını görmekteyiz. Kordsa Global Endüstriyel İplik, Trakya Cam, EİS Eczacıbaşı İlaç, emlak konut Gayrimenkul, Arçelik, Şişe Cam, Petkim, Tekfen Holding, ENKA ve Ülker yılbaşından bu yana zirve seviyesine en yakın BİST 50 Endeksi’ne dahil firmalar arasında yer alıyor. Bu şirketlere yönelik beklentiler ise halihazırda devam ediyor. Bu nedenledir ki yatırımcı tercihlerinde ilk sırada gelmeye devam etmekteler.


Yabancıların payını en fazla artırdığı 10 hisse


Yabancı yatırımcılar borsadaki hisse senetlerinin yüzde 63’ünü ellerinde tutuyor. Ancak yabancıların bazı hisse senetlerinde pozisyonlarını artırdıkları bazılarında ise düşürdükleri dikkat çekiyor. 

Elbette azalttıkları hisse senetlerinin fiyatları düşerken artırdıkları hisse senetlerinin fiyatlarında yükselişler yaşanmakta. Yılbaşından bu yana BİST 50 Endeksi’ne dahil hisseler içinde yabancıların paylarını en fazla artırdığı 10 hisse incelendiğinde ilk sırada Tekfen Holding’in geldiğini görmekteyiz. Tekfen Holding yılbaşından bu yana zirvesine en yakın hisseler arasında yer alıyor. Soda Sanayii, Vakıflar Bankası, Kordsa Global, kardemir D, Akbank da yabancıların yılbaşından bu yana paylarını en fazla artırdığı hisseler arasında yer alıyor. Trakya Cam, Emlak Konut GMYO, Ereğli Demir Çelik ve Garanti Bankası yabancı payı en fazla artan BİST 50 hisseleri arasında bulunuyor.




Milliyet/ Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar