Sabancı Üniversitesi ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında anlaşma

Sabancı Üniversitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve sektörün önde gelen şirketleri arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı kapsamında işbirliği imzalandı. 

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bu nedenle Emirgan’daki Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen törene Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Cemal Sami Tüfekçi ile sektörün önde gelen şirketlerinden ASELSAN Elektronik Sanayii A.Ş., CTECH Bilişim Teknolojileri Sanayii Ticaret A.Ş., HAVELSAN Hava Elektronik Sanayii A.Ş., ROKETSAN Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş., TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ve TEI Tusaş Motor Sanayii A.Ş.’nin yöneticileri katıldı. 


Teknolojinin yaratılması ve kullanılmasına yönelik olarak üniversiteler ile kamu ve sanayi arasında işbirlikleri kurulması son derece önemli.



Törende söz alan Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu, “Sizlerle Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde buluşmaktan dolayı çok mutluyuz. Teknolojinin yaratılması ve kullanılmasına yönelik olarak üniversiteler ile kamu ve sanayi arasında işbirlikleri kurulması son derece önemli. Eğitim vermek ve araştırmalar yolu ile yaratıcılığı cesaretlendirmek en fazla üniversiteler bünyesinde yapılıyor. Ancak bunların hayata geçirilebilmesi kamu ve sanayi işbirliklerini gerektiriyor. Türkiye’nin savunma sanayine araştırmacı yetiştirmek ve projeler gerçekleştirmek için sektörün önde gelen temsilcileri ile işbirliklerinin önemine inanıyoruz. Bugün tam da buna yönelik olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı himayesindeki Savunma Sanayi için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) dolayısı ile biraraya geldik. Sabancı Üniversitesi olarak Türkiye savunma sanayi için: Nitelikli araştırmacı yetiştirilmesi ve kurulacak işbirlikleriyle savunma sanayi endüstrisinde bilgi akışının sistematik hale getirilmesi için üniversitemizin yüksek kapasitesi ve güçlü altyapısı ile desteğe hazır olduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.


Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Cemal Sami Tüfekçi ise törendeki konuşmasında “Müsteşarlığımızın 2020 ve sonrası için belirlemiş olduğu hedeflerden biri olan "Temel ve İleri Teknolojilerde Mutlak Yerlilik" amacına ulaşmamız için etkin bir sanayi-üniversite işbirliği ile teknoloji tabanının yayılmasını sağlamamız ve bunun için de nitelikli insan kaynağı oluşturabilmemiz gerekmektedir. Hâlihazırda ülkemizin bilim alanını oluşturan "bilim adamlarına" ve "araştırmacılarına" olan ihtiyacımız oldukça önemli düzeydedir.” dedi. 



Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun 2023 yılında toplam 300.000 Araştırmacı hedefi bulunmaktadır. Söz konusu 300.000 araştırmacının %60 oranındaki kısmının özel sektör içinde olması ve özel sektörde 180.000 araştırmacıya ulaşılması hedeflenmektedir. Söz konusu Ar-Ge hedeflerine ulaşılmasında bize düşen görevleri yerine getirebilmek için yapmış olduğumuz çalışmalarımızdan bir tanesi de SAYP. 

SAYP; sektörün öncelikleri ve Ar-Ge ihtiyaçları doğrultusunda, Müsteşarlığımızın da yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferini daha sistematik hale getirecek ve savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak bir araç olarak tasarlanmıştır.



Bugün imzalanan işbirliği protokolleri ile Sabancı Üniversitemiz ve CTECH firması da bu ekosistem içerisine eklenmiş olup, toplamda 18 (on yedi) üniversitemiz ve 35 (otuz beş) savunma sanayii firmamız SAYP'a dâhil olmuştur. "Savunma sektörünün nitelikli işgücü ve araştırma ihtiyacının karşılanması için sanayii-üniversite işbirliklerinin teşvik edilmesi" amacıyla; ileride başka savunma sanayii firmalarımızın ve üniversitelerimizin de sürece dahil edilmesi ve SAYP'ın uygulamalarının genişletilmesi suretiyle, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırmaların yapılması ve nitelikli işgücünün artırılmasının sağlanmış olacağına duyduğum inançla, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.


Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar