Sanal öğretmenin gözü üzerimizde

İntel'in İTÜ'deki Ar-Ge merkezi iki yılda çok sayıda patentli buluşa imza attı. Şirketin Türk mühendisleri, son olarak yapay zekâlı sanal öğretmenler tasarladı. Bilgisayarlı eğitim için geliştirilen ürün, göz hareketi ve nabız atışı gibi verileri dahi tespit ederek eğitim analizi yapıyor

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sabah, Türkiye'nin Ar-Ge üslerini gezmeye devam ediyor. Bu seferki durağımız, İntel'in İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kampusunda faaliyet gösteren teknoloji devi İntel. 2012'de 15 ülke arasındaki kıyasıya yarış arasından sıyrılan Türkiye, İntel'in Ar-Ge yatırımlarını İstanbul'a çekmeyi başarmıştı. İntel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın'ın verdiği bilgiye göre yatırımın Türkiye'ye gelmesinde 10 yılı aşan istikrar süreci, güçlü KOBİ altyapısı ve eğitimde dünyaya model olan FATİH projesi etkili oldu. Şirket aradan geçen kısa süre içinde İntel'in Türk mühendisleri başta Fatih projesi olmak üzere eğitim sistemi için önemli bir buluşa imza atmayı başardı. Bilgisayar ve tablet başındaki eğitimlere yapay zekâ yüklemeyi hedefleyen genç mühendisler, göz hareketleri ve yüz mimiklerini üç boyutlu kameralarla inceleyen bir sistem geliştirdi. Böylece ekran karşısındaki kişinin hangi konularda sıkıldığından, neyi sıkça tekrar ettiğine ve hatta ne zaman mola vermesi gerektiğine kadar birçok alanda tespit yapabilme imkânı doğdu. 


KOBİ'ler le işbirliği 


İntel Ar-Ge Koordinatörü Aslı Arslan'ın öncülüğünde ilerleyen proje Amerika Birleşik Devletleri'nde de geniş yankı buldu. İntel'in başarısı bununla sınırlı kalmadı şirket özellikle KOBİ'lerle çok sayıda ortak proje arayışına girdi. Hedefte KOBİ'lerle ortak üretim yapmak var. 


İstanbul'dan milyar dolarlık şirketler çıkarabiliriz


Kuruluş aşamasında 12 mühendisin görev aldığı merkezin kadrosu 5 yıl içinde katlanacak. Ar-Ge merkezinde çalışanların arasında ise sadece mühendisler değil, sosyologlar da var. Burak Aydın, "Garaj konseptli bir Ar-Ge merkeziyiz. Milyar dolarlık buluş ve şirketler çıkarmak istiyoruz. Mühendis sayımız da 100'e çıkacak" dedi.


Tablet bilgisayar mobil pos oluyor


Genç mühendislerin parlak fikirlerine odaklanan şirkette çok sayıda yenilikçi ürün ortaya çıktı. Bunlardan biri de Yazarkasa POS cihazlarını uzun vadede tarih edecek bir yeniliğe sahip. Intel, iş ortakları Arçelik, Intel, Denizbank ve Intertech ortaklığıyla dünyada bir ilk olarak tablet ve bilgisayarları mobil POS'a çevirmeyi başardı. 


İnovasyon turu


1. Volkan külünden doğal yalıtımlı beton üretti


Türkiye'nin hızlı büyümesinde önemli sektörlerin başında gelen inşaatta yenilikler de birbiri ardına piyasada yerini alıyor. Volkanik kaya türü olan pomza taşıyla, çimento ve polistren köpüğünü birleştiren SetBlok, bu sayede kendinden yalıtımlı bir teknoloji geliştirdi. SetBlok'un Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Karartı, "Bu kapsamda asmolen adı verilen bir döşeme ürünü geliştirdik. Mantolama yaklaşık 5-10 yılda bir tamir ve yenileme gerektiren bir sistem. Bizim ürünümüzde ise yalıtım tek adımda ve tek malzemeyle kolaylıkla yapılabiliyor" diye konuştu. 


2. Ofiste tasarımla fark yarattık

2013'te 590 patentli tasarıma imza atan Türk mobilya sektörü 2014'te bu rakamı 800'ün üzerine çıkaracak. En fazla yenilikçi ürün geliştiren firmalar arasına giren Ersa Mobilya, başarısını yurtdışında pekiştirecek. 21-25 Ekim 2014 tarihlerinde Almanya'da düzenlenecek olan ORGATEC fuarına katılacaklarını ifade eden ERSA Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Ata, "Fuarda Türkiye'nin tasarım gücünü temsil edeceğiz. 2015'de sunacağımız yeni koleksiyonu da ilk kez sergileyeceğiz" dedi.






Kaynak: Sabah


Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar