SASA, Çin dışı dünya liderliği için düğmeye bastı

Erdemoğlu Holding’den, SASA için 210 milyon dolarlık yeni yatırım... Geçtiğimiz yıl, SASA’nın %51 hissesini Sabancı Holding’ten 104 milyon dolara satın alan ve çağrı süreci sonrası 68 milyon dolar ödeyerek toplam hisse oranını %84.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Geçtiğimiz yıl, SASA’nın %51 hissesini Sabancı Holding’ten 104 milyon dolara satın alan ve çağrı süreci sonrası 68 milyon dolar ödeyerek toplam hisse oranını %84.8’e çıkaran Erdemoğlu  Holding, polyester elyaf pazarında Çin dışı dünya liderliğine soyunuyor.  


Holding, toplam 172 milyon dolara yaklaşan bu satın alma yatırımın ardından SASA’da yatırımlara başladı. 

Geçtiğimiz günlerde, 70 milyon dolarlık, 110 milyon dolarlık ve 30 milyon dolarlık üç dilim halinde, toplam 210 milyon dolar tutarında 2 yıllık bir yatırım planı açıkladı. SASA Adana Üretim Kompleksi’ni tamamen son teknolojiyle donatılmış bir üretim tesisi haline getirecek bu yatırım SASA’yı, Çin dışı dünya pazarının en büyük polyester elyaf üreticisi yapacak. Söz konusu bu yatırım aynı zamanda, Adana’da son yıllarda yapılan en büyük yatırım olma özelliğine sahip.



Erdemoğlu Holding İlklere Devam Ediyor!

Erdemoğlu Holding, ölçeğine ve sahip olduğu paya bakmadan, tüm hisse sahiplerini, yatırımcılarını, yeni yatırım ve hedeflerini paylaşmak üzere SASA Üretim Kompleksi’’ne davet etti. Söz konusu bu etkinlik daveti, payları ne olursa olsun, hisse sahiplerine, yatırımcılara yönelik Türkiye’nin ilk organizasyonlarından birisi olma özelliğiyle dikkat çekiyor ve her yıl yapılması planlanıyor.  



Hissedarlara yönelik düzenlenen SASA Adana Üretim Kompleksi gezisinde bir konuşma yapan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 2 yıl içinde, Çin dışı coğrafyalarda polyester elyaf sektörünün dünya lideri olacaklarını vurgulayarak; “SASA’yı satın almak bizim için stratejik bir karardır. 50 yıllık çok değerli bir know-how, alt yapı ve kadro var SASA’da… Hedefimiz çok net; Çin dışı dünya liderliği ve SASA bu hedefimiz için gerçekten biçilmiş kaftandı. Adana SASA Üretim Kompleksi’ni, 2 yıllık 210 milyon dolarlık yatırım planımız sonucunda, tamamen son teknolojiyle donatılmış, dünyada benzeri olmayan modern ve özel bir üretim tesisi haline getireceğiz… Ve böylece, dünyada başka bir ilke daha imza atmış olacağız: Tek çatı altında ve tek hattan günde 1000 ton polyester elyaf üretimi yapar hale geleceğiz. 1000 tonluk üretim, günde 50 tırlık üretim anlamına geliyor. Ama her şeyden önemlisi, 2 sene sonra ülkemiz, Çin dışı dünya pazarının polyester elyaf lideri olacak. Ülkemiz için bir önemli faydamız da, cari açık konusunda olacak. Cari açığa 350 milyon dolarlık bir fayda sağlamayı hedefliyoruz. ”dedi.



Sıkı durun Çinliler; yeni “SASA” geliyor!

Dünyadaki polyester elyaf üreticileri sıralandığında, ilk 5’i Çin firmaların oluşturduğunu vurgulayan Erdemoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yatırımlar, SASA’yı dünya 6.’lığına taşıyacak. Bu aynı zamanda, Çin dışı dünya pazarının liderliği anlamına da geliyor. Çin firmaları, son derece büyük olan, iç piyasa ihtiyaçlarına yanıt veriyorlar daha çok… Ama bizim, coğrafi konumumuz itibariyle çok büyük bir potansiyel mevcut. Kim bilir, belki rekabeti Çin pazarına da taşırız... Global rekabeti diğer iş kollarımızda başardık, bu tür başarılara alışkınız.  Ayrıca, Holding olarak, bundan sonraki yatırımlarımızın merkezinde SASA yer alacak. ”



Cari açığa önemli bir katkı…

Sektörlerinin, 1.2 milyar dolarlık bir ithalat yükü olduğunu da vurgulayan Erdemoğlu; “Bu yatırımla, bu ithalat yükünün azaltılmasına, bu ihtiyacın iç piyasadan karşılamasına ciddi bir katkı sunmuş olacağız. Yaklaşık 250 milyon dolarlık polyester elyaf ithalatının önüne geçebilecek, ihracatla birlikte cari açığa 350 milyon dolar civarında bir fayda sağlayacağız. Bu bizi ayrıca gururlandırıyor.” dedi.

7 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu; ’Ülkemiz için çalışmaya devam ediyoruz’ diyerek sözlerini tamamladı.


Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar