Savunma sanayinden 117 ülkeye ihracat

Türk savunma ve havacılık sektörü yılın ilk 4 ayında 117 ülkeye ihracat yaptı. Türk savunma ve havacılık sektörü yerli üretim atağının karşılığını ihracat rakamlarındaki büyümeyle alıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türk savunma ve havacılık sektörü yerli üretim atağının karşılığını ihracat rakamlarındaki büyümeyle alıyor. Yılın ilk 4 ayında 117 ülkeye ürün satan Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracat geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,36 artarak 461 milyon doları buldu.


İhracat verilerine göre, son dönemde yerli savunma sanayinin gelişimine ağırlık veren Türkiye, bir yandan bu alandaki dışa bağımlılığını azaltma yolunda mesafe katederken diğer yandan ihracatta bu çabalarının meyvelerini alıyor.


Türkiye, bu sektörde geçen yılın ilk 4 ayında yaptığı ihracatın karşılığında 454 milyon 672 bin dolar gelir elde etti. Bu yılın aynı döneminde savunma ve havacılık sektörünün ihracat gelirinde yüzde 1,36 artış kaydedildi. Söz konusu dönemde 460 milyon 878 bin dolarlık ihracat gelirine ulaşıldı.


Savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketler, yılın ilk 4 ayında 117 ülke ve 9 serbest bölgeye ihracat yaptı.


Sektörün gerçekleştirdiği ihracatta ilk sırayı ABD aldı. ABD'ye yapılan ihracatın karşılığı 182 milyon 620 bin doları buldu. Sektörün yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 40'ı bu ülkeye gerçekleştirildi. Bu ülkeye yapılan ihracattan elde edilen gelir geçen yılın aynı dönemiyle hemen hemen aynı seviyede seyretti.


Türk savunma ve havacılık sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke 53 milyon 960 bin dolar ile Malezya oldu. Malezya'ya yapılan ihracattan elde edilen gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 142 attı.


İspanya ise bu alanda üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeye yapılan ihracattan 33 milyon 552 bin dolar gelir elde edildi. İspanya'ya savunma ve havacılık sektörünün yaptığı ihracatın parasal karşılığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 büyüdü.


Sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 10 ülke ile bunun karşılığında elde edilen gelir şöyle:





Kategoriler Ekonomi
Yorumlar