SPK'dan yabancı yatırımcılara yönelik düzenleme

SPK, yabancı yatırımcıların hak sahipliği bilgilerinin iletilmesine ilişkin düzenlemeye gitti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenleme ile yabancı yatırımcılara yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluşa MKK tarafından hak sahipliği bilgilerinin iletilmesi mümkün kılındı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenleme ile yabancı yatırımcılara yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluşa MKK tarafından hak sahipliği bilgilerinin iletilmesi mümkün kılındı.


SPK'nın, "Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ"inde değişiklik yapılmasına dair tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Yeni tebliğ kapsamında, hak sahiplerinin bilgilendirilmesine yönelik hükümleri içeren bölümde yabancı yatırımlara dair madde eklendi.


İlgili maddede, hak sahibinin yurt dışında yerleşik kişi olması durumunda, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hak sahibinin yanı sıra bu yatırımcılara yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluşa hak sahipliği bilgilerinin iletilmesi mümkün kılınırken, şu ifadelere yer verildi:


"Bunun için, bu müşterilerin yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluşla arasındaki sözleşmede bu kuruluşun müşterilerin hak sahipliği bilgilerine erişimine yönelik hüküm olması ve yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluş ile yurt içinde saklamaya yetkili yatırım kuruluşu arasında bu konuya özgü bir sözleşme olması gerekir. Bu fıkra uyarınca MKK tarafından hak sahibi yerine, yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluşa bilgi verilebilmesi için yurt içinde saklamaya yetkili yatırım kuruluşunun MKK'ya başvuru yaparak, bilgi verilecek yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluşun unvanının, bu kuruluşun müşterileri ile arasındaki sözleşmede gerekli hükümlerin bulunduğuna ilişkin beyanının ve ilgili hak sahiplerinin MKK'ya bildirmesi zorunludur. Yurt dışında saklama hizmeti sunan kuruluş aldığı bu bilgilerin gizliliğini korumakla yükümlüdür."


"Pay sahipliği" yerine "Hak sahipliği" getirildi


Yeni tebliğ ile ihraççının bilgilendirilmesine ilişkin maddede yer alan "pay sahipliği" ifadeleri de "hak sahipliği" olarak değiştirildi.


Bu kapsamda yeni madde, şu şekilde güncellendi:


"İdari mercilere verilmek ve mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi amacıyla hak sahipliğine ilişkin olarak ihraççılar tarafından talep edilen bilgiler MKK’nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde ihraççılara iletilir. Hak sahipliğine ilişkin bilgiler ayrıca, piyasa gözetim ve denetim politikaları dikkate alınarak Kurul tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde MKK tarafından ihraççılara iletilebilir. İhraççılar, MKK'dan aldıkları bu bilgilerin gizliliğini korumakla yükümlüdürler. Söz konusu bilgiler ihraççıların idari sorumluluğu bulunan kişileri dışında hukuka aykırı olarak kimseyle paylaşılamaz ve veriliş amaçları dışında kullanılamaz."


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Ekonomi
Yorumlar