Sürecin devamı için kayıtsız şartsız asayiş

Hükümetin HDP heyetine verdiği çözüm süreci planına göre, sürecin sağlıklı ilerlemesi için kamu düzenini bozan eylemler kayıtsız şartsız sonlandırılacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hükümet tarihi çözüm sürecindeki kararlılığını korurken, HDP heyetinin geçen hafta Kandil'e yaptığı ziyarete, 6 ayaklı takvim ve Ankara'nın tartışmasız "asayiş" uyarısı ile gittiği öğrenildi. Hükümetin HDP heyetine verdiği plana göre, sürecin sağlıklı ilerlemesi için kamu düzenini bozan eylemler, asayiş olayları kayıtsız şartsız sonlandırılacak. İzleme ve koordinasyon kurulları hayata geçirilecek. Hükümet, İzleme Kurulu için isim belirliyor. En kritik aşamayı şubat ayında gerçekleşmesi beklenen geri çekilme oluşturuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Akil İnsanlar'la toplantısı, HDP'nin Kandil ve İmralı ziyaretinin ardından çözüm süreci gündemi bu hafta da hareketli geçecek. HDP heyeti, sekretarya ve İzleme Kurulu çalışmaları başta olmak üzere sürece yönelik yeni adımları değerlendirmek üzere ilgili bakanlarla bir araya gelecek. Hükümet, sürecin sağlıklı ilerlemesi için karakollara taciz atışı, şantiye baskını, okul yakma gibi eylemlere son verilmesi konusunda son bir uyarıda bulunacak. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yol haritasının indeksinin kendileriyle paylaşıldığını ve bunu Kandil'le paylaştıklarını açıkladı. KCK yöneticilerine götürülen indeks sürece ilişkin olarak kritik 6 önemli başlığı içeriyor. 


SİLAHSIZ ORTAMDA MÜZAKERE:

İmralı'ya genişletilmiş heyetin gitmesinin ardından silahsız ortamda müzakere için Türkiye sınırları içinde silahlı unsurlar kalmayacak. Bu unsurların hızlı biçimde sınır dışına çıkması için gereken düzenlemeler yapılacak. PKK, baraj yapımı, kalekol inşaatlarını durdurma gibi eylemler nedeniyle durdurduğu çekilmeyi şubat ayına kadar tamamlayacak. 


TÜRKİYE'YE SİLAH YÖNELMEYECEK:

PKK, Türkiye'ye karşı silah kullanmayacağını resmi olarak açıklayacak. Namlunun ucu hiçbir şekilde Türkiye'ye yönelmeyecek. 


DÖNÜŞ KAPISI AÇILACAK:

Ankara, geri dönüşler için hukuksal çerçeve belirlenecek. 


AF, PİŞMANLIK YOK:

Eve dönüşler geniş bir çerçeveye oturtulacak. Etkin pişmanlık dışında yeni düzenleme yapılacak. 


SOSYAL UYUM:

Dönenlerin topluma kazandırılması için maddi, manevi bütün tedbirler alınacak. 


SİYASİ ZEMİN:

Örgüt üyelerinin tamamı değil silahlı eyleme katılmayan bazı isimlere siyaset olanağı sağlanacak. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Kobani eylemleri konusunda partisinin de özeleştiri yaptığını belirtirken, sürecin sağlıklı ilerlemesi için karşılıklı güvene ihtiyaç olduğunu söyledi. Buldan, "Süreci iyi yönetebilirsek çok sancılı olmayacağını düşünüyorum. Birbirimize güvenmemiz önemli. Samimiyet, güven, kararlılık varsa daha kolay yönetilir" diye konuştu. 



Kaynak: Sabah

Kategoriler Gündem
Yorumlar