TBMM'de 64. Hükümet programı görüşülüyor

TBMM Genel Kurulu, 64. Hükümet Programını görüşmek üzere, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulu, 64. Hükümet Programını görüşmek üzere, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa açıklamada, Diyarbakır'da meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Belediye Başkanı Tahir Elçi ve şehit polise Allah'tan rahmet, yaralılara acil...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TBMM Genel Kurulu, 64. Hükümet Programını görüşmek üzere, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.


Kahraman, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa açıklamada, Diyarbakır'da meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Belediye Başkanı Tahir Elçi ve şehit polise Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.


TBMM Başkanı Kahraman, önceki birleşimlerde yemin etmeyen HDP Eş Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan'ın isimlerini okuttu. Demirtaş, Zana ve Yıldırım salonda olmadıkları için yemin etmezken, Ali Atalan ant içti.


CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanı Kahraman'a, "HDP Grubunun önerisi var" deyince, "Milletvekillerinin gündemdışı konuşma talepleri var ancak kabul edilmediği görülüyor. Bu talepleri yerine getirmenizi talep ediyorum" ifadesini kullandı.


Bunun üzerine Kahraman, bugün Hükümet programı üzerinde müzakere yapılacağını, bundan sonraki günlerde bu taleplerin yerine getirileceğini belirtti.


Özel de Kahraman'ın tutumu hakkında usul tartışılması açılmasını istedi.


Muhalefet usul tartışması açılmasını istedi


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır'da yapılan alçakça saldırı sonucunda, Tahir Elçi'nin katledildiğini belirterek, "Bu konuda grubumuza gündemdışı söz vermenizi talep ediyoruz. Eğer Özel'e belirtmiş olduğunuz tutumu devam ettirirseniz, biz de tutumunuz hakkında usul tartışması açacağız."


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Meclis'in bugün özel bir gündemle toplandığını ve bu nedenle de grup önerilerinin görüşülmeyeceğini belirtti. 


MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Diyarbakır'da Akkoyunlu Sultanı Kasım Bey tarafından yapılan Dört Ayaklı Minare'ye yapılan saldırı ve tahribatı dile getirmek için yaptığı basın toplantısı sırasında uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Tahir Elçi'ye ve polis memuruna Allah'tan rahmet diledi.


CHP Grup Başkanvekili Özel de Tahir Elçi'ye ve polis memuruna Allah'tan rahmet dileğinde bulundu. 


Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Kahraman, tutumu hakkında usul tartışması açtı, lehte ve aleyhte olmak üzere 2'şer milletvekiline söz verdi.


"Saldırıda hem polisimiz şehit olmuştur hem baro başkanı ölmüştür"


AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis'in özel gündemle toplandığı günlerde grup önerilerinin görüşülmemesi gerektiğini belirterek, "Ölen insandır; ölen insanın siyaseti, kimliği, ideolojisi olmaz. Oradaki saldırı baro başkanımıza değildir, polise yapılan saldırıda hem polisimiz şehit olmuştur hem baro başkanı ölmüştür" diye konuştu.


"Hükümet programı aylardır Silvan, Cizre, Nusaybin, Silopi sokaklarında"


AK Parti'li milletvekilleri, Ağbaba'nın bu sözlerini sıra kapaklarına vurarak protesto etti.


HDP Grup Başkanvekili Baluken de "Baro başkanı ve polis katledilmiş, siviller yaralanmış ama siz bunun, önemli gündemden dolayı tartışılamayacağını söylüyorsunuz. Bunu kabul edemeyiz. Hükümet programı görüşülecekmiş, Hükümet programı aylardır Silvan, Cizre, Nusaybin, Silopi sokaklarında. 12 Eylül döneminde bile uygulanmayan, günlerce süren sokağa çıkma yasaklarını hükümet programı olarak zaten biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı da CHP'li Ağbaba'nın, "AK Parti DAEŞ'i koruyor" dediğini anımsatarak, "Bu açıklamalar esasen IŞİD'in sadece içerideki iktidar ilişkilerinde değil, dışarıdaki uluslararası ilişkilerde de ne kadar fonksiyonel ve işe yarar bir örgüt olduğunu gösteriyor" dedi.


Bostancı, Türkiye'nin 2013 yılında DAEŞ'i terörist örgüt olarak ilan ettiğini ve sürekli olarak örgütle mücadele ettiğini bildirdi.


Tekrar söz alan Özgür Özel, dün Ankara'da gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını protesto eylemi düzenlendiğini anımsatarak, "TBMM Başkanı, İçişleri Bakanı ve Ankara Valisinden, dün Yüksel Caddesi'ndeki basın açıklaması sırasında, polisin gözüne sıktığı solüsyondan dolayı hastaneye kaldırılan Grup Başkanvekilimiz Levent Gök ile ilgili üzüntülerini dile getirmesini beklerdik ama bu yapılmadı" diye konuştu.


TBMM Başkanı Kahraman, konuşmaların ardından tutumunda bir değişiklik olmadığını ifade etti.



(AA)

Kategoriler Gündem
Yorumlar