Temettü fakiri Beşiktaş

Halka açıldığından beri 1 kuruş temüttü bile dağıtmayan Beşiktaş, geçen hafta yeni bir bedelli sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurdu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Halka açıldığından bu yana temettü dağıtmayan Beşiktaş, bir bedelli sermaye artırım kararı daha aldı. Yatırımcının cebinden 78.5 milyon TL çıkacak. Kartal'ın borsadan sağladığı kaynak çeyrek milyara dayandı

Son 6 sezondur şampiyonluk yüzü göremeyerek taraftarını hayal kırıklığına uğratan Beşiktaş, borsadaki işlemleri ile de yatırımcıyı bıktırdı. 2002 yılının şubat ayında halka açılan Beşiktaş, o tarihten bu yana gerçekleştirdiği hisse satışları ve bedelli sermaye artırımlarıyla yatırımcıyı isyan noktasına getirdi. Halka açıldığından beri 1 kuruş temüttü bile dağıtmayan Beşiktaş, geçen hafta yeni bir bedelli sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurdu. Beşiktaş Futbol Yatırımları, 240 milyon TL olan sermayesini bedelli artırarak 400 milyon TL'ye çıkaracak. 160 milyon liralık bedelli artırımın 78.5 milyon lirasını borsadaki yatırımcılar karşılayacak. 


MAAŞ VE ÜCRET ÖDENECEK 

Beşiktaş'ın son bedelli sermaye artırımına kulüp nakit olarak katılmayacak. 22 Mayıs tarihi itibarıyla Futbol A.Ş.'nin BJK Derneği'ne 90.1 milyon TL borcu bulunuyor. Sermaye artırımında kulübün payına düşen 81.6 milyon liralık kısım şirketin borcuna karşılık mahsup edilecek. Beşiktaş, yatırımcıdan elde edeceği yaklaşık 78.5 milyon liranın 34 milyon lirasını futbolcuların ücretlerini ödemede kullanacak. 


BORSADAN ÇEYREK MİLYAR 

Beşiktaş 2013 yılı başında da sermayesini yüzde 500 bedelli artırarak 240 milyona çıkarıp, yatırımcılardan 75 milyon TL tahsil etmişti. Beşiktaş 2002 yılında sermayesinin yüzde 15'ini halka arz ederek 18.8 milyon TL gelir elde etti. Kara Kartal, bu hisse satışlarından da 53.5 milyon TL gelir elde etti. Beşiktaş'ın halka arz, hisse satışı ve bedelli sermaye artırımları ile yatırımcıdan sağladığı kaynak 225.8 milyon liraya ulaştı. 


UEFA YAKIN TAKİPTE

28 Şubat 2015 tarihi itibarıyla toplam borcu 620 milyon TL olan Beşiktaş'ın özsermayesi 439 milyon TL eksi verirken, zararı ise 75.5 milyon TL oldu. Son iki dönemde 79.3 milyon euro zarar eden Beşiktaş, UEFA Mali Kriterleri'nin 'başa-baş' ilkesi gereği kabul edilebilir sapma tutarı olan 45 milyon euronun üzerine çıktı. Şirket ile UEFA Kulüp Mali Kontrol Komitesi arasında bir yapılandırma anlaşması imzalandı. Şirket bu süreçte mali kriterlere uyacağını taahhüt ederken, 2015/2016 sezonu izin 20, 2016/2017 sezonu için 10 milyon euro zarar sözü verdi.


YATIRIMCI DEVAMLI KAYBETTİ

Beşiktaş 2002'nin şubatında sermayesinin yüzde 15'ini 125.1 milyon liralık piyasa değeri üzerinden halka arz etti. Endeksin yüzde 620 prim yaptığı 2002 şubatından bu yana Beşiktaş'ın piyasa değeri ise sadece yüzde 255 artarak 444 milyon liraya ulaşabildi. Beşiktaş hisseleri son üç ayda yüzde 30 düşerek spor kulüpleri arasında en kötü performansı gösterdi. Bu dönemde Galatasaray yüzde 17.7 prim yaparken, Fenerbahçe'deki düşüş yüzde 5'te kaldı.





Kaynak: Sabah / Oktay Özdabakoğlu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar