Terzioğlu: Temettü politikamızda değişim yok

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, temettü politikalarının, karlarının en az yüzde 50'sini dağıtmak olduğunu ve bu politikalarında bir değişim olmadığını ifade etti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Turkcell Grubu, 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 21,3 artışla 4 milyar lira ciro, yüzde 29,6 artışla 1,4 milyar lira faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) elde ederek, hem gelir hem de FAVÖK'te son 10 yılın en yüksek büyüme oranını yakaladı.


Turkcell Türkiye ve Turkcell Grubu, geçen yılın son çeyreğinde hem gelir hem de FAVÖK'te 2007'den bu yana en yüksek büyüme oranını elde etti.


Grup gelirlerinin yüzde 88'ini oluşturan Turkcell Türkiye, son çeyrekte yüzde 19,3 büyüyerek 3 milyar 576 milyon lira gelir elde ederken, yüzde 28,3 artışla 1 milyar 227 milyon lira FAVÖK'e ulaştı.


Turkcell Grubu ise aynı dönemde yüzde 21,3 büyüme ile 4 milyar lira ciro, yüzde 29,6 artışla 1,4 milyar lira FAVÖK ve yüzde 33,9 FAVÖK marjı kaydetti.


2016 yılının tümünde ise Turkcell'in grup bazında gelir büyümesi yüzde 11,9 ile 14 milyar lirayı aşarken, FAVÖK yüzde 11,6 büyüyerek 4,6 milyar lira, FAVÖK marjı da yüzde 32,3 olarak gerçekleşti. Turkcell Grubu'nun 2016 yılında proforma net karı ise yüzde 7,4 artarak 2,5 milyar lira oldu.


"Rekorlara imza attık"


Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin 2016 dördüncü çeyrek ve yılsonu sonuçlarına ilişkin basın toplantısında, yaşanan makroekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen hem operasyonel hem finansal açıdan yılsonu hedeflerine rekorlara imza atarak ulaştıklarını söyledi.


Türkiye'ye ve ülke ekonomisine güvenerek yaptıkları yatırımların faaliyet gösterdikleri tüm alanlarda başarılı sonuçlar elde etmelerini sağladığını aktaran Terzioğlu, geçen yılbaşında gelirlerinin yüzde 20'sini yatırıma yönlendireceklerini açıkladıklarını, ancak yatırım hedeflerini yıl içinde yukarı revize ettiklerini ve bu oranın yüzde 23'e ulaştığını dile getirdi.


Terzioğlu, bu revizyon ve özellikle 4.5G yatırımlarıyla birlikte geçen yıl Turkcell Grubu olarak yaklaşık 3,5 milyar lira yatırım yaptıklarını belirterek, 2017 yılında 3,6 milyar lira daha yatırım planlayan Turkcell'in 2015 başından 2017 sonuna kadarki 3 yıllık dönemde 4.5G lisans bedeli dahil toplam 15,7 milyar lira yatırıma ulaşacağını bildirdi.


Son çeyrekte rekorlara imza atıp yıl bazında ise çift haneli büyüme yakaladıklarını vurgulayan Terzioğlu, "2016, özellikle Türkiye'de ekonomi alanındaki türbülanslar düşünüldüğünde kar etmenin zor olduğu bir yıldı. Biz bu seneyi 1,4 milyar lira net karla kapatmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.


"4.5G abone sayımız 23 milyona ulaştı"


Terzioğlu, mobil iletişim deneyimini yeniden tanımlayan 4.5G'ye hem yatırım hem de hız lideri olarak güçlü bir başlangıç yaptıklarını ifade etti.


Nisan ayı başında hayata geçen 4.5G'de yaptıkları yatırımlarla Türkiye'nin 81 ilinde yaklaşık yüzde 82,5 nüfus kapsamasına ulaştıkları bilgisini veren Terzioğlu, şunları kaydetti:


"Aralık ayı itibarıyla 4.5G kullanıcılarının aylık ortalama data tüketimi 5GB seviyesine ulaştı. 4.5G abone sayımız ise 23 milyona ulaştı. Müşterilerimiz de Turkcell'in 4.5G'deki farkını tercih etmeye başladı. Bu sayede 2007'den bu yana mobil tarafta müşteri bağlılığımız en yüksek seviyelerine ulaştı ve son çeyrekte 2013'ten bu yana en yüksek seviye olan 291 bin net abone kazanımı gerçekleşti."


Terzioğlu, sabit tarafta ise çeyreksel bazda 147 bin abone ile tüm zamanların en yüksek kazanımını elde ederken, fiber abonede 1 milyonu aştıklarını dile getirdi.


Dijital servislerine yoğun ilginin bu çeyrekte de artarak devam ettiğini anlatan Terzioğlu, "TV abonelerimizin sayısı 1 milyonu aşarken BiP, Turkcell TV+, Lifebox, Goller Cepte, fizy, Hesabım, Dergilik ve Turkcell Akademi uygulamalarını indiren müşteri sayımız son bir yılda 21,4 milyondan 44,2 milyona yükseldi. 2016 yılında dijital servislerimizi diğer operatör müşterilerine de açarak bu konudaki vizyonumuzu bir kez daha ortaya koyduk." diye konuştu.


"Data yüzde 74, dijital servisler yüzde 200 büyüdü"


Turkcell olarak teknoloji odaklı altyapı sağlayıcısından hizmet odaklı deneyim sağlayıcısına dönüştüklerini vurgulayan Terzioğlu, mobil ve sabitteki güçleriyle müşterilerine sektörde örneği olmayan bir deneyim sunduklarını söyledi.


Terzioğlu, bunun neticesinde de mobil tarafta ses, data ve dijital servislerinden her üçünü kullanan müşteri oranlarının geçen yıla göre 25 puan artarak yüzde 42'ye ulaştığını, sabit tarafta TV'li servis kullanan müşteri oranlarının 10 puanlık artışla yüzde 36 olduğunu kaydetti.


Faturalı müşteri sayılarının geçen yıla göre 797 bin arttığını ve müşteri bazlarının yüzde 52,5'ine ulaştığını ifade eden Terzioğlu, "Fiber müşteri sayımız yıllık bazda 144 bin artışla 1 milyonu aşarken, toplam sabit müşteri sayımız 342 bin artışla 1,9 milyona ulaştı. 2016 yılının son çeyreğinde artan data kullanıcısı, yüzde 64 seviyesine ulaşan akıllı telefon penetrasyonu, müşterilerimizi yüksek faydalar sunan paketlere geçirme stratejimiz ve güçlü talep neticesinde data gelirlerimiz yıllık bazda yüzde 74, dijital servis gelirlerimiz ise yüzde 200 büyüdü." görüşlerini aktardı.


2017'de de hedef çift haneli büyüme


Gelecek dönemde müşterilerini iletişimin en gelişmiş haliyle buluşturmaya ve dijital servislerle hayatlarını zenginleştirip kolaylaştırmaya devam edeceklerini kaydeden Kaan Terzioğlu, şöyle konuştu:


"2017'de, Grup gelirlerimizin yüzde 13-15 büyümesini, konsolide FAVÖK marjının yüzde 32-34, operasyonel yatırım harcamalarının satışlara oranının ise yüzde 20 civarında gerçekleşmesini hedefliyoruz. Orta vadeli 2017-2019 döneminde ise Grup gelirlerimizin yüzde 12-14 büyümesini, FAVÖK marjının yüzde 33-35 olarak gerçekleşmesini, operasyonel yatırım harcamalarının satışlara oranının ise 2019 yılı itibarıyla yüzde 16 seviyesine düşmesini bekliyoruz."


Kaan Terzioğlu, hissedarlara daha fazla değer yaratma odağı doğrultusunda hareket etmek için 2016 yılında operasyonlardaki gelişmeler de dahil olmak üzere bilanço ve riskleri de aktif bir şekilde yönettiklerini ifade etti.


Yabancı para pozisyonlarını 2015 yılsonundaki 2 milyar dolar seviyesinden 2016 yılsonu itibarıyla 125 milyon dolara düşürerek kur riskini de kontrol altında tutmayı başardıklarını belirten Terzioğlu, "Öte yandan geçtiğimiz dönemde, şirketimizin halihazırda yüzde 41,45 ile azınlık paya sahip olduğu iştiraki Fintur için hisselerimizin satışı dahil olmak üzere, tüm alternatifleri değerlendirdiğimizi belirtmiştik. Bu strateji ve UFRS kuralları paralelinde, Fintur'u artık satış amaçlı elde tutulan duran varlıklar altında takip etmeye başladık. Telia ile beraber Fintur'dan çıkış sürecimizi 2017'de tamamlamayı hedefliyoruz. Bu uluslararası genişleme planlarımızın paralelinde gözükmeyen bir karar olsa da mevcut pazarlarımızda organik büyümenin daha doğru olacağına kanaat getirdiğimiz için böyle bir karar aldık." ifadelerini kullandı.


"Yerli arama motoru hayata geçirilmeli"


İstanbul ve Ankara'nın dünyanın en hızlı mobil internetinin kullanıldığı iki şehir olduğunu belirten Terzioğlu, "Nüfusu 500 kişiden az olan kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza verdiğimiz evrensel hizmetleri Turkcell olarak biz hayata geçiriyoruz. Bunu 2G teknolojileri üzerinden veriyorduk. Bugün yapacağımız anlaşmayla o bölgeleri de 4.5G'ye taşıyarak tüm vatandaşlarımızın o imkandan yararlanmasını sağlayacağız." dedi.


Bu sene Turkcell ekibine 2 bin 300 yeni çalışan katacakları bilgisini veren Terzioğlu, şu an bin 100 Turkcell İletişim Merkezi olduğunu, gelecek dönemde mağaza yapılarını yeniden yaratacaklarını söyledi.


Terzioğlu, geçen yıl 3 milyonun üzerinde cihaz satışı yaptıklarını ve Türkiye cihaz pazarı paylarının arttığını ifade ederek, sattıkları cihazların yüzde 20'sinin Türk markalarına ait olmasının kendilerini sevindirdiğini dile getirdi.


Arama motoru ve browser alanında çalışmalarının devam ettiğini anlatan Terzioğlu, "'Türkiye'nin datası Türkiyede kalacak' prensibimiz içerisinde muhakkak Türkiye'nin arama motorunun da yerli imkanlarla ve data Türkiye'de saklanacak şekilde hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çok kısa zamanda bununla alakalı ilave bilgiler olacak. Önümüzde Mobil Dünya Kongresi var. Bu gibi açıklamaları genelde orada yapıyoruz. Orada tekrar bu konuyu konuşuruz." diye konuştu.


Terzioğlu, adil kullanım kotasına ilişkin soruya "Adil kullanım kotasının değişimi ancak paylaşım modelinin değişimiyle mümkün olabilir. Ben gönülden destekliyorum. Türkiye'nin altyapısında erişimle ilgili sınırların ortadan kalkması gerektiğini düşünüyorum. Biz interneti daha çok kullandırmak yoluyla büyüyecek şirketleriz. Erişimi kısıtlayarak rekabet etmek benim iş anlayışıma uymuyor." yanıtını verdi.


"Temettü politikamızda değişim yok"


Kaan Terzioğlu, bir soru üzerine, "Global Tower bizim özellikle bilançomuz içinde kaybolmuş değerlerin gün yüzüne çıkarılma operasyonunun bir parçası. Global Tower ile beraber biz Türkiye, Belarus ve Ukrayna'daki bütün kule varlıklarımızı bir araya toplamak amacındayız. Ukrayna'yı topladık. Önümüzde Belarus var. Türkiye'de imtiyaz sözleşmesi sebebiyle sıkıntılı bazı kuleler var. Bunları çözdükten sonra, zamanlama için tarih vermeyeyim ama tekrar pazarda olacak bir şirket. Çok değerli, dünyadaki yatırımcıların iştahla beklediği halka arzlar bunlar. Dolayısıyla bunu önümüzdeki dönemde değerlendireceğiz." görüşlerini aktardı.


Temettü politikalarının, karlarının en az yüzde 50'sini dağıtmak olduğunu aktaran Terzioğlu, "Bu politikamızda bir değişim yok. Biz geçen sene olduğu gibi önerimizi yapacağız. Tabii ki son kararı genel kurulumuzda ortaklarımız verecek." dedi.


Terzioğlu, bir soru üzerine şunları kaydetti: 


"Biz bu sene beklentimizin ötesinde bir kur farkıyla karşılaşmadık. Sebebi de şu; biz  Ekim-Kasım 2015'te uluslararası para piyasalarından 2,9 milyar dolar borçlandık. Bunu 6,6 yıl vade ve 3,4 faiz haddiyle, çok elverişli oran ve vadelerle gerçekleştirdik. Çok net şunu gördük ki bizim işimiz kur riski taşımak değil. Biz bu fonları en kısa vadede Türk lirasına çevirdik, Türk lirası borçlanma araçlarını kullanmaya başladık ve yılı bizim boyutumuzdaki bir şirket için çok düşük sayılabilecek 125 milyon dolarlık bir kur açık pozisyonuyla sonuçlandırdık. Dolayısıyla biz kurdaki türbülanstan çok fazla etkilenmemiş bir noktadayız. O anlamda zor bir seneyi başarılı bir şekilde tamamladığımızı düşünüyorum. Bundan sonraki politikamızda yine aynı muhafazakarlıkta olacak."


Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar