THY, Harvard'da ders oldu

Türk Hava Yollarının başarısı ABD'de dünyaca ünlü Harvard Business School'un işletme yüksek lisans programında çalışma konusu oldu. Son yıllarda yaptığı başarılı hamlelerle hızla büyüyen ve dünya havayolu şirketleri arasında ilk sıralara giren Türk Hava Yollarının (THY) başarısı, ABD'deki dünyaca ünlü Harvard Üniversitesinde ders konusu yapıldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Son yıllarda yaptığı başarılı hamlelerle hızla büyüyen ve dünya havayolu şirketleri arasında ilk sıralara giren Türk Hava Yollarının (THY) başarısı, ABD'deki dünyaca ünlü Harvard Üniversitesinde ders konusu yapıldı. 


Boston'daki Harvard Business School'da (HBS) "Turkish Airlines: Widen Your World" adı altında düzenlenen durum çalışmasında (case study) sunum yapan THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin başarıya uzanan hikayesini, vizyonunu ve geleceğe dair planlarını, Harvardlı öğrencilerle paylaştı. 


HBS'nin işletme yüksek lisans programında (MBA) eğitim alabilmek için daha önce 2 ila 4 yıl bir şirkette üst düzey yöneticilik yapmış öğrencilerin ilgiyle dinlediği ders sonrasında, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kotil, sunumunun büyük ilgi topladığını söyledi.


Türk şirketi adına ilk


Kotil, bir kamu şirketi olan THY'nin 2006'da borsada özelleşmesinden sonra her şeyin değiştiğini vurgulayarak, 2004'te Orta Doğu’ya açılan 24 hattın, THY'nin kaderini etkilediğinin altını çizdi. 


Bu hatlar sayesinde Avrupa-Orta Doğu bağlantısının sağlandığını ve THY'nin transfer yolcuları çektiğini vurgulayan Kotil, 2004'ten bugüne kadar THY'nin transit yolcu sayısının 1 milyondan 14 milyona çıktığını ve şirket cirosunun yarısını transfer yolcuların oluşturduğunu belirtti. 


Kotil, HBS'nin THY ile ilgili 2003-2013 yıllarındaki kapsamlı durum çalışmasının bir Türk şirketi adına ilk olduğunu belirtti.


THY'nin akademik açıdan incelenmesini onur verici olarak değerlendiren Kotil, "Harvardlı öğrencilerin yüzde 30'u daha önce THY'yi kullanmış. İstanbul'un coğrafi olarak Avrupa, Asya ve Afrika'yı birbirine bağlamada çok avantajlı bir konumda bulunduğunu söylediler. Atatürk Havalima’nın geçen yıl Frankfurt'takini geride bıraktığına ve yeni havalimanıyla İstanbul'un coğrafi avantajının çok daha artacağına işaret ettiler" dedi.


Hedef, Amerika ve Asya kıtalarında büyüme


Amerika kıtasında hedeflerinin yüksek olduğunun altını çizen Kotil, "Latin Amerika, bizim yeni Afrika kıtamız olacak. Afrika'da 4'ten 48 noktaya kadar geldik. Amerika'da ve Uzak Doğu'da bayağı enerji harcıyoruz. Çünkü bu iki uçta kendimizi daha iyi yerlere getirmemiz gerekiyor. Almanya, Rusya, Fransa, Afrika ve Orta Doğu'da çok iyi biliniyoruz. Şimdi sıra iki uçta; ABD başta olmak üzere Amerika kıtası ve Çin başta olmak üzere Asya kıtasında birçok atılımlar göreceksiniz" diye konuştu.


Kotil, Amerika ve Asya'da marka oluşturmanın önemine işaret ederek, THY'nin havayolu şirketleri arasında marka değerinin Birleşik Arap Emirlikleri havayolu şirketi Emirates'ten sonra dünyada ikinci olduğunu kaydetti. 




AA

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar