TL iki ateş arasında!

Hükümet kurma çalışmaları devam ederken patlak veren ulusal güvenlik riskleri Mayıs`tan bu yana tüm dünyanın üzerinde performans gösteren döviz piyasasından çıkışı tetikliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki saldırıları gelişen ekonomiler arasındaki en iyi döviz piyasasını da yerle bir ediyor.


Türkiye'de dolarla borçlanıp lira alan, yani carry trade işlemi yapan yatırımcıların kazancı Mayıs ayından bu yana benzer ülkeler arasında en yüksek olmuştu. Ancak yatırımcıların carry trade işlemlerini kısmasıyla lira dün en düşük günlük kapanışını yaptı. 10 yıllık tahvilin faizi ise Eylül'den bu yana ilk kez yüzde 10'un üzerine çıktı.


BusinessHT'de yer alan habere göre, Türkiye'nin Suriye'de IŞİD, Irak'ta Kürt militanlar üzerine yürüttüğü operasyonların hem yüzde 4'lük hedefin altında gelecek gibi duran ekonomik büyüme üzerindeki riskleri artırması, hem de hükümet kurma çalışmalarını karmaşıklaştırması üzerine yatırımcılar ülkeden çekiliyor. Bazı stratejistlere göre, lirarada uzun pozisyonları kısmanın zamanı geldi.


Dün bu haftanın "yeni işlem fikri" olarak lirada satış tavisyesinde bulunan Citigroup stratejisti Luis Costa, "Suriye sınırında yoğunlaşan gürültü koliasyon görüşmelerini zorlaştırıyor. Reel para yatırımcıları ve kaldıraçlı yatırımcılar, önceki haftalarda TL'de açtıkları 'long' pozisyonların çoğunu kapatmaya başladı. Bu süreç henüz bitmedi" dedi.


ERKEN SEÇİM


Verilere bakıldığında satışlar en son yaşanan şiddet dalgasından bile önce başlamış gibi gözüküyor. Merkez Bankası verilerine göre, yatırımcılar 17 Temmuz itibariyle Türk hisse ve tahvillerinde yaklaşık 3,7 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.


Societe Generale stratejisti Roxana Hulea, "Durumun kötüleşmesi tam da Türk siyasetçiler bir hükümet kurmak için zorlu görüşmeler yürütürken ve erken seçim ihtimali artıyor gözükürken geldi. Son olaylar para biriminin düşük performans göstermesi ve lira oranlarında zayıflık görülmesi ihtimallerinin arttığını gösteriyor" dedi. 


'CEHENNEMDEN CENNETE'


Bloomberg verilerine göre 2015 için lira carry trade'inde, yani yatırımcıların düşük faizli ülkelerden borç alıp Türkiye'deki yatırımlar yoluyla daha yüksek faiz elde etmek için yaptığı işlemlerde, kayıplar dün itibariyle yüzde 11 seviyesindeydi. 1 Mayıs'tan 20 Temmuz'da yaşanan bombalı saldırıya kadar geçen sürede lira carry trade'i tüm dünyada en çok kazanan olmuştu.


Liranın rakiplerini geride bırakmasının en büyük sebeplerinden biri enerji fiyatları oldu. Enerji fiyatlarında yaşanan çöküş, tüm petrolünü ihraç eden ülke için olumlu oldu. Ancak Maliye Bakanı Şimşek dün, olumlu etkinin Orta Doğu ve Rusya'daki ticaret ve yatırım ortaklarının olumsuz etkilenmesiyle sınırlandığını söylemişti.


Costa, "Tamamen petol fiyatları sayesinde durum geçtiğimiz ay içinde hızla 'cehennemden' 'cennete' dönüştü. Yatırımcılar emtialardaki aşağı yönlü trendin gelişmekte olan piyasa riskleri açısından olumsuz bir durum olduğu gerçeğini görmezden geldiler" dedi.


Costa'ya göre, yatırımcılar Türkiye pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeye hazırlanırken, "geçen haftanın talihsiz bombalamaları zaten gelişen bir süreç üzerinde yanlızca küçük birer katalizör olarak rol oynadı

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar