Trafik sigortasında indirim bir türlü gelmiyor

Sigorta şirketleri kamunun tüm kolaylaştırıcı düzenlemelerine rağmen zorunlu trafik sigortasında temmuzda yaptığı indirimin bir kısmını zam yaparak geri aldı. Hazine’nin hesaplamalarına göre şirketler en az yüzde 20 indirim yapmak zorunda.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yaklaşık 16.5 milyon taşıt sahibinin beklediği trafik sigortasında beklenen indirim bir türlü gelmiyor. Sigorta şirketleri kamunun tüm kolaylaştırıcı düzenlemelerine rağmen, indirim yapmadı. Şirketlerin temmuz ayında araç başına göstermelik sadece 30 liralık indirim yaptığı ortaya çıktı. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre tüm araçlar için ortalama poliçe mayıs ayında 825 Türk Lirası idi. Haziran ayında 810 liraya geriledikten sonra temmuzda 780 TL’ye düştü. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre ancak ağustos başında yeniden zam yapıldı. 5 Ağustos itibariyle ortalama araçların poliçe miktarı 794 liraya yeniden yükseldi.


500-600 LİRAYA İNDİRİLMELİ


Hazine’nin hesaplamalarına göre en az yüzde 20 oranında indirim yapılması gerekiyor. Ortalama 794 lira olan bedelin 500-600 lira arasında bir fiyata gerilemesi gerekiyor.  Ancak sigorta şirketleri Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başta olmak üzere ekonomi yönetiminin uyarılarına rağmen fiyat indirmemekte direniyor. Göstermelik indirimlerle trafik sigortası fiyatlarının düştüğüne yönelik açıklama yapıyor. Otomobil olarak bakıldığında Haziran’da 710 TL olan ortalama fiyat Temmuz’da 670 liraya düştü. Ancak 5 Ağustos itibariyle ortalama otomobil zorunlu trafik sigortası bedeli 698 Türk Lirası’na yükseldi. Hazine verilerine göre Aralık 2015’te ortalama 400 TL civarında olan bir poliçe bedeli yılbaşından itibaren hızlı bir yükseliş içerisine girdi.


VURGUN 2015’TE BAŞLADI


2008 yılından itibaren zorunlu trafik sigortasında fiyatların serbest piyasa tarafından belirlendiğine dikkat çeken bir Hazine yetkilisi, “Serbest piyasa 2015 yılına kadar iyi çalıştı. Rekabet çerçevesinde fiyatlar belirli bir ortalamada gidiyordu. Ancak 2015 yılında aniden yükseliş oldu. Bu da vatandaşın mağduriyetine neden oldu. Olmaya da devam ediyor. Gelinen son durum tedbir alınmasını kaçınılmaz hale getiriyor” dedi.


TAVAN FİYAT GÜNDEMDE


Milyonlarca taşıt sahibinin şikayeti Başbakan Binali Yıldırım’a kadar ulaşmıştı. Bakanlar Kurulu’nda net bir tavır sergilenmesine yönelik görüş çıkmasına rağmen sigorta şirketleri farklı gerekçeler sunarak fiyat indirmeye yanaşmıyor. Şirketlerin ekonomi yönetiminin açıklamalarını dikkate almayan tutumunun ardından gerekli olan yaptırımların uygulanmasına yönelik görüş ağırlık basıyor. Hazine’nin elinde bu kapsamda iki yaptırım bulunuyor. Birincisi tavan fiyat uygulamasına gidilmesi ikincisi ise tarifelerin Hazine tarafından belirlenmesi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar