Trump sonrası dolar kısmen güç kaybediyor

Halk Yatırım'ın yurt içi ve yurt dışı piyasaları değerlendirdiği 9 Aralık 2016 tarihli günlük bültenini yayınladı. Halk Yatırım'ın konu ile ilgili Günlük Bülteninde şu değerlendirme yapıldı: TBMM Genel Kurulu’nda, anayasa değişiklik teklifinin maddelerine ilişkin görüşmeler devam ediyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Halk Yatırım'ın konu ile ilgili Günlük Bülteninde şu değerlendirme yapıldı:

TBMM Genel Kurulu’nda, anayasa değişiklik teklifinin maddelerine ilişkin görüşmeler devam ediyor. İlk iki günde 5 madde kabul edildi; görüşmeler bugün de devam edecek. Toplam 18 anayasa değişiklik maddesinin görüşülerek oylanacağı genel kurul toplantılarının iki hafta sürmesi bekleniyor. Ardından tüm değişiklik maddelerini içeren tasarı için referanduma gidilecek. Referandumun yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kasım ayı cari açık rakamı 2,3 milyar dolar seviyesinde açıklandı (HLY Araştırma ve piyasa beklentisi 2,5 milyar dolar idi). Son rakamla beraber 12 aylık kümülatif cari açık rakamı 33,62 milyar dolardan 33,65 milyar dolara ufak bir artış sergilemiş oldu. Aralık ayına ait ilk tahminlerimiz doğrultusunda, 2016 cari açık rakamının 33,3 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2017 tahminimiz ise 35 milyar seviyesinde.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), TL’deki zayıflığın ileri vadede Türkiye ekonomisi üzerindeki riskleri artırabileceğine dikkat çektiği küresel ekonomi görünümü raporunda, Türk bankalarının döviz kaynaklı risklere karşı tedbir aldığını, mali teşvikler için de yeterli hareket alanı olduğunu belirtti. S&P’nin 2017 takviminde Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirme tarihleri 5 Mayıs ve 3 Kasım. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch’in ilki iki hafta sonra olmak üzere 27 Ocak ve 21 Temmuz’da Türkiye ile ilgili not kararı açıklaması bekleniyor. Moody’s’in ise 2017 takviminde Türkiye yer almıyor.

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump’ın dün düzenlediği basın konferansında ekonomiye yönelik açıklamaların fazla detay içermemesi ve piyasaların beklediği vergi kesintileri ile altyapı harcamalarına değinilmemesi hayal kırıklığı yaratttı. Trump’ın maliye politikalarında gevşeme mesajlarını tekrarlamaması, bu politikaları dengeleyici bir unsur olarak para politikaları tarafında sıkılaşması öngörülen FED’den beklenen şahin tavrı da limitledi ve USD dün küresel para piyasalarında bir miktar güç kaybetti. Özellikle, Japon yeninin dolara karşı değerlenmesi dikkat çekiyor. Bu açıdan, TSİ sabaha karşı 03:00’te bir konuşma yapacak olan FED Başkanı Yellen’ın vereceği mesajlar önemle izlenecektir.

Küresel borsalarda, ABD’de dünkü pozitif (%0,20-0,50) kapanışların ardından bu sabah vadeli endeks kontratlarında gerileme (%-0,25 civarında) görülüyor. Asya’da, değerli yen Nikkei’de satış getirirken; diğer Asya borsaları karışık ve hafif pozitif tarafta işlem görüyor. Dün %0,35 yükselişle günü 77.666 puandan kapatan BIST 100 endeksinde bu sabah %0,2-0,3 civarında pozitif bir açılış bekliyoruz. Açılışın ardından 78.000 ve 78.200 direnç; 77.300 ve 76.700 destek olarak izlenebilir.

Dolar/TL’de, dün 3,9420 ile görülen tarihi zirveden doların uluslararası piyasalarda değer kaybı ile bugün 3,88 civarına geri çekilme görüyoruz. TCMB’nin aldığı tedbir kararları ve devamına yönelik beklentiler kur volatilitesini bir miktar azaltabilir. Günlük bazda 3,90, 3,94 ve 3,98-4,00 bandı direnç; 3,85 ve 3,78-3,80 bandı destek olarak izlenebilir.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar