Tüfenkci'den uluslararası kuruluşlara mektup

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ile sonrasında yaşananlara ilişkin Dünya Gümrük Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası kurum ve kuruluşlara mektup göndererek, terörizmle dünyadaki tüm devletlerin ve önde gelen kamu kuruluşlarının kararlılık ve birliktelikleriyle mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tüfenkci, uluslararası kurum ve kuruluşlar ile diğer muhataplarına Türkçe ve İngilizce olarak gönderdiği mektupta, FETÖ'nün amacının, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında demokratik hukuk devletinin kurum ve işleyiş kuralları yerine kendi gayrimeşru düzen ve işleyişlerini hakim kılmak olduğunu belirtti.


Söz konusu terör örgütünün bu yönde defaten girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Tüfenkci, "FETÖ, gayrimeşru çabalara karşı demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş olan hükümetimizin attığı kararlı adımlar karşısında deşifre olarak amaçlarına ulaşamamış ve çirkin emellerine erişmek için son çareyi ülkemizin kurum ve kuruluşlarını felce uğratmak üzere darbeye kalkışmakta bulmuştur." ifadelerini kullandı.


Söz konusu darbe girişiminin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği olmak üzere milletin güvenlik güçleriyle yaptığı örnek işbirliği sayesinde kısa süre içinde bastırıldığına işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:


"FETÖ mensubu darbeciler millet ve tarih önünde hesap vereceklerdir. Kalkışma sırasında sivil, polis ve askerden oluşan 240’dan fazla vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş ise yaralandı. Başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve TBMM olmak üzere birçok kamu binası, Türk milletinin karşı karşıya olduğu korkunç tehdidi ve bu tehdidin mevcut boyutlarını gözler önüne serecek şekilde ciddi saldırılara uğramış ve tahrip edilmiştir. Takdir edeceğiniz üzere, bu darbe girişimini gerçekleştiren kişiler, kesinlikle en ağır cezaya çarptırılacak, milletin ve tarihin önünde hesap vereceklerdir. Türk milleti ve tarih, bu teröristleri asla affetmeyecektir."


OHAL'in amacını anlattı


Tüfenkci, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının da yıllar boyunca özellikle yargı ve güvenlik güçlerine sızan örgüt mensuplarını kamudan uzaklaştırmak ve kamuyu bu kişilerden temizlemek üzere gerekli katkıları sağladığını belirtti.


Olağanüstü hal (OHAL) kararına da değinen Tüfenkci, OHAL'in amacının halkın bireysel hak ve özgürlüklerini ya da ticari faaliyetlerini kısıtlamak olmadığına dikkati çekti. Tüfenkci, şöyle devam etti:


"OHAL ile amaçlanan, tıpkı Fransa gibi hali hazırda OHAL ilan etmiş olan demokratik ülkelerde olduğu gibi, hukuk devleti ilkelerinden bir an bile ayrılmaksızın, hukukun üstünlüğüne öncelik vererek ve bireysel hak ve özgürlükleri gözeterek, anılan terör örgütüyle ve mensuplarıyla etkin bir mücadeleyi gerçekleştirmektir. Ayrıca, bilindiği üzere, ülkemizin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15'inci maddesi gereği savaş veya ülkenin varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde, sözleşmeyi imzalayan taraflar, durumun gerektirdiği ölçüde ve uluslararası hukuktan doğan başka yükümlülüklere ters düşmemek kaydıyla sözleşmede öngörülen yükümlülüklere aykırı tedbirler alabilmektedir. Bu çerçevede, anılan sözleşmenin aynı maddesi hükümlerine uygun şekilde, alınan tedbirler ve bu tedbirlerin alınmasını gerektiren nedenler Avrupa Konseyi’ne bildirilmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye, bazı bireysel hak ve özgürlüklere ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin cevaz verdiği kapsam dahilinde gerekli görülmesi halinde ve hali hazırda OHAL’i uygulayan demokratik ülkelerde olduğu ölçüde sınırlama getirecektir."


"Terörizm, tüm dünyanın işbirliği ile ortadan kaldırılabilir"


Bakanlık olarak OHAL’in amaçlandığı şekilde etkili ve hukuka uygun bir anlayışla yürütülmesi hususunda gerekenleri yapacaklarını vurgulayan Bakan Tüfenkci, terörizmle sadece dünyadaki tüm devletlerin ve önde gelen kamu kuruluşlarının kararlılıkla ve birlik içinde hareket etmesi ile mücadele edilebileceğini ve terörizmin ancak bu şekilde ortadan kaldırılabileceğini kaydetti. Tüfenkci, "Bu sebeple, terörizmin her türüne karşı tüm dünyadaki gümrük idareleri arasında güçlü bir iş birliğinin tesis edilmesi, aramızdaki bağların kuvvetlenmesini sağlayacak ve hiç kuşkusuz bizleri ortak çalışmalar yürütme hususunda teşvik edecektir." görüşüne yer verdi.




AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar