"Tüketici fiyatları olağanüstü arttı"

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, uçak krizinden sonra Rusya'nın izlediği politikayla birlikte Rusya'daki tüketici fiyatlarının olağanüstü derecede arttığını söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ekonomi Bakanı Elitaş "Şimdi bu ürünlerin tamamı Rusya'ya gitmeyince Rusya'da tüketici fiyatlarında olağanüstü derecede bir artış var" dedi.



Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Rusya'nın, yaş sebze-meyve ithalatının yüzde 40'ına yakını, domatesin yüzde 46'sı, salatalığın yüzde 30'dan fazlası Türkiye tarafından temin ediliyor. Şimdi bu ürünlerin tamamı Rusya'ya gitmeyince Rusya'da tüketici fiyatlarında olağanüstü derecede bir artış var" dedi.


Elitaş, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) 2015 Sanayi Gecesi'nde yaptığı konuşmada, TBMM'de 3-4 gündür süren SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2016 yılı Ocak ayından itibaren 100 liralık zam yapılmasını öngören yasanın onaylandığını, AK Parti olarak 1 Kasım seçimlerine giderken söyledikleri ne varsa zaman içinde yapmaya devam edeceklerini söyledi.


Türkiye'nin zor ve farklı dönemlerden geçtiğine dikkati çeken Elitaş, iş aleminin büyümesinden rahatsız olanların, Anadolu sermayesinin koşar adımlarla zirveye ulaşmasından huzursuz olanların çeşitli engeller ortaya çıkarmaya başladığını ifade etti.


Rusya ile ilişkiler


Rusya'nın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, Türk mallarına koyduğu ambargoyla zarar vereceğini düşündüğünü ancak aldıkları bilgilere göre Rusya'nın kendi insanına zulmettiğini belirten Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Rusya'da olağanüstü derecede fiyatlar artmış. Rusya'nın, yaş sebze-meyve ithalatının yüzde 40'ına yakını, domatesin yüzde 46'sı, salatalığın yüzde 30'dan fazlası Türkiye tarafından temin ediliyor. Şimdi bu ürünlerin tamamı Rusya'ya gitmeyince Rusya'da tüketici fiyatlarında olağanüstü derecede bir artış var. Buradan tekrar çağrı yapıyorum. Bu iş siyasi işse siyaset mekanizması çözer, askeri işse asker mekanizması çözer. Ama ticaret ile ilgili meseleleri gelin ticaretin kuralları çerçevesinde devam ettirmeye çalışalım."


İki ülkenin halklarının dost olduğunu ve Rusya'dan Türkiye'ye 4,5 milyon turist geldiğini anlatan Elitaş, İstanbul'da çeşitli yerlerde, geldikleri zaman beraberinde götürdükleri eşyaların da ihmal edilemeyecek seviyede olduğunu vurguladı.


Türk işadamlarının, oradaki sanayi yatırımı yapan bütün müesseselerin Rusya ile Türkiye arasındaki dostluğun pekişmesiyle ortaya çıkan bir noktada hareket ettiklerini ve belli bir noktaya geldiklerini kaydeden Elitaş, "Ticareti ticaretin kurallarına göre yapalım. Ticaretin kurallarını başka yöntemlerle engellemeye çalıştığımız takdirde iki ülke halkı arasında pekişen dostluğun onarılmaz bir yaraya dönüşmesini Rusya idaresinin sebep olacağını ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.


Üçlü Bakanlar Zirvesi


Elitaş, ülke ekonomi bakanlarıyla yaptığı görüşmede teyit edilmemekle birlikte 19 Şubat 2016 tarihinde Azerbaycan, Gürcistan Türkiye Üçlü Bakanlar Zirvesi'ni Kayseri'de yapacaklarını dile getirerek, "500'e yakın iş adamı geliyor. Burada bir iş formu gerçekleştireceğiz. Bu iş formunda iş adamlarımız ikili görüşme imkanı bulacak. Gürcistan'a ne satıp ne alabiliriz, Azerbaycan'a ne satabiliriz ne alabiliriz bunun görüşmelerini yapacaklar" dedi.


Konuşmaların ardından İSO ilk ve ikinci 500'de yer alan sanayicilere, 2014 yılı vergilendirme döneminde kurumlar vergisinde ilk 15 sırada yer alan sanayicilere ve 2014 yılı itibariyle en çok ihracat yapan ilk 15 firmaya ödülleri verildi.


AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar