Türkiye Varlık Fonu kuruluyor - 08 Ağustos 2016

Maliye Bakanı Ağbal, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa tasarısının yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna geleceğini belirterek "Fon Türkiye'nin mega projelerine önemli itici güç olacak." dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hükümetin, Türkiye'yi ileriye taşıyacak reformları tek tek hayata geçirmek için çalışmalarına aralıksız devam ettiğini söyledi.


Reformlardan birinin, bir süredir konuşulan otomatik katılıma dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi reformu olduğunu ifade eden Ağbal, konuya ilişkin tasarının salı günü Plan ve Bütçe Komisyonuna geleceğini anımsattı.


Ağbal, yatırım ortamının iyileşmesiyle ilgili ilave yapısal reform çalışmaları da bulunduğuna işaret ederek, Patent Kanunu'nun Meclis'te beklediğini, hukuk reformu alanında da önemli düzenlemeler yapacaklarını aktardı.


Yeni yatırım teşvik sistemine ilişkin çalışmaların hemen hemen tamamlandığına dikkati çeken Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Daha esnek, daha agresif, yatırımcıların ihtiyaçlarını kısa vadede karşılayan, özellikle ülkemizin kalkınması, üretim yapısının dönüştürülmesi ve katma değerin artırılması için çok büyük ölçekli ve stratejik yatırımlara önceden yapmadığımız kadar daha fazla teşvik getirecek bir düzenleme paketi hazırladık. Bunu da hazırlamış olduğumuz tasarıda getiriyoruz."


"İhracatçılarımıza daha fazla teşvikler vermemiz lazım"

Ağbal, Türkiye'nin büyümesinde en önemli itici güçlerden biri olan ihracat için verilecek teşviklerin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Bugün, dünyanın dört bir tarafında Türk ihracatçısı hem kendisine yeni pazarlar buluyor hem de mevcut pazarlarda derinleşiyor ve pazar payını artırıyor. İhracatçılarımıza daha fazla teşvikler vermemiz lazım. Hem ihracatını büyüten hem ihracatında katma değeri artıran ihracatçılarımıza ilave teşvikler vermemiz lazım. Ekonomi Bakanlığının bu konuda çalışmaları oldu, biz de kendilerine katkı verdik. Bu çalışma tamam, inşallah onu da yakın bir zamanda getiriyoruz."


Ekonomide işlerin yürüdüğünü, çarkların döndüğünü dile getiren Ağbal, "Hükümetimiz, ekonomiyle ilgili alması gereken her bir adımı teker teker alıyor, Meclis'imiz çalışıyor. Bu konuların hepsini süratle Meclis'e getireceğiz ve tatile girmeden önce Meclis'ten geçireceğiz. Yine Hükümet olarak, Bakanlar Kurulu olarak alacağımız tedbirler var. Bunların her birisini de ayrı ayrı alacağız." değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye Varlık Fonu kurma çalışmaları


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin de çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.


Söz konusu fona ilişkin teknik çalışmaların hemen hemen tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Ağbal, "Özellikle halihazırda pasif vaziyette olan birtakım kamu kaynaklarını harekete geçirerek, bunları bu varlık fonuna devredeceğiz. Bu suretle oluşturacağımız kaynakla Türkiye'nin büyümesine katkı yapacak yeni bir fon kuruyoruz. Bu bir taraftan piyasalardaki dalgalanmaları azaltmaya yardımcı olurken diğer taraftan Türkiye'nin mega projelerine önemli bir itici güç olacak." ifadelerini kullandı.


Fonun kurulmasına ilişkin tasarının da yine salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna geleceğini belirten Ağbal, bütün bu düzenlemelerin özel sektöre cesaret vereceğine inandığını söyledi.




AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar