UNO bilmecesi

En son İngiliz bisküvi devini satın alan Yıldız Holding’in (Ülker) patronu Murat Ülker’in başı UNO’da ‘dertte’. Konu, UNMAKS isimli bir şirketin sahibi İdris Asaroğlu’nun Türk Patent Enstütüsü’ne yaptığı bir başvuru.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BORSAMATİK.COM/ÖZEL HABER SERPİL YILDIZ



BORSAMATİK’in Adliye kaynaklarından edindiği bilgilere göre UNO’da (UNMAŞ Unlu Mamuller Sanayi ve Ticaret A.Ş.) yüzde 60 hisse Ülker’e kalan hisse ise ekmek sektörünün dünyadaki deneyimli ismi Federico Caruncho’nun sahip olduğu Vedanta Equity'e ait.


Ülker, UNO’ya 2008 yılında ortak olmuştu. Daha sonra da İspanyol ortak Hasip Gençer’in hisselerini devraldı. Ancak Asaroğlu, 2010 yılında UNMAX markasının tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne tescil başvurusu yaptı. UNO tarafı da bu talebin reddi için Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Dava, hem TPE hem de Asaroğlu’na karşı açıldı.


DAVALIYA ULAŞILAMIYOR

Ancak, mahkeme tebligat yapmak istedi. Asaroğlu’na ise ulaşılamadı. Mahkeme de ilanen tebligat yoluna gitti. Mahkemenin sonucunu BORSAMATİK takibe devam edecek.


4 YIL SONRA 1 MİLYAR CİRO HEDEFİ

UNO, yeni ortaklık yapısı ile iki yılda 90 milyon dolarlık yatırım yaparak beş üretim tesisi daha açacak. UNO’nun esas hedefi ise 2018’de 1 milyar liralık ciro ile gıda alanında en büyük şirketler arasına girmek.

30 milyar lira büyüklüğündeki Türkiye unlu mamuller pazarında, 2011 yılında 300 milyonuncu ekmeğini üreten UNO,  yüzde 65’lik pazar payı ile Türkiye’nin lider paketli ekmek markası konumunda bulunuyor. Şirket 2013 yılını yüzde 55 büyüyerek 310 milyon liralık ciro ile kapatmayı öngörüyor.


DAHA ÖNCE DE DOĞUŞ'A SATMIŞTI

Hasip Gençer, 1990’da kurduğu ve UNO markasıyla bilinen Unmaş’ı 1997’de Doğuş Grubu’na satmıştı. Firmayı 5 yıl sonra Turkven Private Equity’nin yüzde 50 ortaklığı ile tekrar satın alan Gençer, daha sonra da Turkven’deki hisselerinin tamamını satın alarak Unmaş’ta tek patron konumuna gelmişti. Gençer, 2008 yılında elindeki yüzde 50 hisseyi Ülker'e satarken, elinde şirketin yarısı kalmıştı. Gençer bugün itibariyle de kalan tüm hisseleri Ülker ve İtalyan Vedanta'ya satarak kurduğu şirkete bir kere daha veda etti.


Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar