WTI petrol 4 günün yükseğinde

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de motor akaryakıtı stoklarının daraldığı spekülasyonları ile 4 günün en yükseğine yakın seviyeden işlem görüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de motor akaryakıtı stoklarının daraldığı spekülasyonları ile 4 günün en yükseğine yakın seviyeden işlem görüyor.


Petrol vadelileri New York’ta 17 Ekim’deki kapanıştan büyük bir değişiklik göstermeyerek yatay seyrediyor. Hükümetin akaryakıt stokları verisini yarın açıklaması öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler akaryakıt stoklarının 1.45 milyon varile gerileyerek 2 yılın en düşük seviyesine düşeceği yönünde tahminde bulunuyor. EIA’nın stoklarda analistlerin tahmin medyanının iki katı oranında, 4 milyon düşüş olduğunu açıklamasının ardından WTI petrol 16 Ekim’de Haziran 2012’den bu yana en düşük gün için seviyesinden toparlandı. Goldman Sachs Group Inc. geçtiğimiz hafta satışları doğrulayarak bir arz fazlasının olmadığını belirtti.


Petrol, BNP Paribas SA ve Bank of America Corp.’un da içine dahil olduğu bazı bankaların, OPEC’in üretimi düşüreceği ihtimalini de hesaba katarak, petroldeki gerilemenin sona erdiği tahmininde bulunması ile ayı piyasasından toparlanıyor. ABD 30 yıla yakın bir sürenin en büyük miktardaki petrol üretimini gerçekleştirirken, Rusya’da üretim Sovyet sonrası rekora ulaştı.


Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “OPEC üretimi düşürmez ise piyasa aşağı yönlü hareketi sürdürecek. ABD üretimi durdurmayacak. Piyasayı etkileyen arz-talep senaryosu” dedi.


Kasım vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 24 sent yükselerek Sydney saati ile 15:30’da varil başına 82.15 dolardan işlem gördü. Vadesi bugün dolacak olan Kasım vadeli kontrat 29 sent yükselerek 83 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 16 geriledi.


Aralık vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 12 sent artış ile varil başına 85.52 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 3.49 dolardan kapanış yaparken, bugün 3.37 dolar seviyesinde.









Kaynak: BloombergHT

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar