WTI petrol 4. haftalık düşüşe ilerliyor

WTI petrol, Suudi Arabistan’nın üretimi azaltmadığı yönündeki spekülasyonlar ile Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kayba hazırlanıyor. Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) en büyük üreticisi Suudi Arabistan’nın petrol stoklarındaki yaşanan gerilemenin ülkede üretimin düşürüldüğüne işaret etmediği spekülasyonları ile Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kayba hazırlanıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) en büyük üreticisi Suudi Arabistan’nın petrol stoklarındaki yaşanan gerilemenin ülkede üretimin düşürüldüğüne işaret etmediği spekülasyonları ile Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kayba hazırlanıyor.


Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.3 kadar gerileyerek 4. haftalık kayba hazırlanıyor. Ülkenin petrol politikası ile ilgili bilgi sahibi bir kişinin açıklamasına göre Suudi Arabistan’nın küresel piyasalara petrol sevkiyatı üretimin artmasına rağmen geçtiğimiz ay düşüş gösterdi. Petrol, stokların artmasının ardından öncü OPEC üyelerinin üretimi düşürme çağrılarını yanıtlamaması ile ayı piyasasına girdi. ABD, 30 yıla yakın bir sürenin en yüksek petrol üretimini gerçekleştiriyor.


Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 1.09 dolar kadar düşerek 81 doları görürken, Londra saati ile 13:42’de 81.05 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 1.57 dolar yükselerek 82.09 dolara ulaşmıştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.1 gerilerken, 2014’te yüzde 18 düştü.


Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 1.21 dolar kadar düşerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 85.62 dolardan alıcı buluyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark geçtiğimiz hafta sonunda 4.10 dolar iken, bugün 4.82 dolar seviyesinde.




Kaynak: Bloomberg HT

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar