Yabancı borsada güçlü seyrin sürmesini sağladı

Milliyet'ten Zeynep Aktaş pazar günkü köşesinde piyasalardaki kar satışlarının etkisini gösterdiğini borsaya yabancı para girişinin hisse senetlerinde güçlü seyrin sürmesini sağladığı tespitinde bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Zeynep Aktaş'ın konuyla ilgili yazısı şu şöyle;

Yabancı para girişi hisse senetlerindeki yukarı hareketin sürmesini sağlıyor. Kısa vadede kâr satışları gözlense de Borsada 200 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki seyir sürüyor. BIST 100 Endeksi 100.000 seviyesinin altına kaymadı. Dolar bazında endeksin değeri ise 19.502 seviyesinde bulunuyor.
Yabancıların borsadaki hareketlerine bakıldığında 5 unsur öne çıkıyor:
1 - Yabancıların son dört haftadır üst üste alım yaptıklarını görüyoruz.
2 -Yapılan alım miktarı yükseliyor. Ocak ayının ikinci haftasından itibaren aylık ortalama 300 milyon dolarlık alım gerçekleşti. (En yüksek alım ocak ayının üçüncü haftasında 711 milyon dolar ile yaşanmış gibi görünse de bunun yaklaşık yarısı Akbank’ın bedelli sermaye artırımından kaynaklandığı unutmamalı.)
3 - 26 Temmuz’da yüzde 61,36 olan borsadaki yabancı payı 7 Şubat itibariyle 65,94 seviyesinde bulunuyor.
4 -Yabancılar dipte alıma başladı. Kur şokunun hemen ardından hisse senedi toplamaya başlarken ocak ayı ile birlikte alımlarını güçlendirdi. Borsa 3 Ocak’ta 87.000 seviyesinde bulunurken 8 Şubat’ta 102.502 seviyesine yükseldi.
5 - Endeks hisselerinden en çok bankalara yöneldiler.
Yurtiçi yerleşikler 21 haftadır döviz alıyor
Dolar kuru geriledikçe halk döviz alımını sürdürüyor. Son 21 haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 150 milyar dolardan 168 milyar dolara yükseldi. Halkın döviz mevduatı 17,3 milyar dolar artış gösterdi. Ocak ayından itibaren bunun hızlandığını görüyoruz. Öte yandan döviz kurundaki hareketlere baktığımızda dolar/TL kuru 100 ve 200 günlük hareketli ortalamanın arasında sıkışmış durumda. 200 günlük ortalama 5,20’de bulunurken 100 günlük ortalama 5,36 seviyesinde. Hareketin gücünü gösteren momentum ise 98,7 seviyesinde bulunuyor.
Yatay hareket görülebilir
Dolar kuru 5,36’yı kırarak güçlü bir hareket başlatmak için şu anda zayıf. 5,20 aşağı kırılmadıkça da aşağı yönlü bir hareketin gelişmesi zor. Seçim öncesi 5’e doğru belki son bir hareket gerçekleşebilir. Ağırlıklı olarak yatay bir hareket görebiliriz. Dış ilişkilerde bozulma meydana gelmedikçe kurda 2018 yılındaki gibi sert dalgalanma yaşanmayacaktır. Hareket marjlarının daralması ve oynaklığın sağlanması biraz da beklentilerin yönetilmesine bağlı. TCMB’nin alacağı faiz aksiyonu, enflasyonun seyri kur hareketi üzerinde belirleyici rol oynayacak.
Yabancı yatırımcılar borsada dört haftadır alımda... Alım miktarları ise yükseliş eğiliminde... Bu alımlar sonucunda borsadaki yabancı payı yüzde 66’ya dayandı. Temmuzda bu oran yüzde 61’in biraz üstündeydi.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar