Yellen: Bu yıl gerçekleşecek bir faiz artışı uygun

Fed Başkanı Yellen, "Eğer, ekonomi beklediğim gibi iyileşmeye devam ederse, ilk faiz artışı için bu yıl içinde harekete geçmenin ve parasal normalleşmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyorum" dedi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, "Eğer, ekonomi beklediğim gibi iyileşmeye devam ederse, ilk faiz artışı için bu yıl içinde harekete geçmenin ve parasal normalleşmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyorum" dedi. 


Yellen, Rhode Island eyaletinin Province kentinde katıldığı bir etkinlikte, ABD ekonomisi ve Fed'in faiz artış takvimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


Son aylarda açıklanan verilerin ekonomideki toparlanmanın yavaşladığına işaret ettiğini belirten Yellen, buna karşın işgücü piyasasının tam istihdama yaklaşmakta olduğunu kaydetti.


Yellen, buna karşın ülkedeki ücretlerin uzun bir süre düşük seviyelerde seyretmesinin "hayal kırıklığı yarattığını" anımsatırken, "En azından son zamanlarda bazı umut verici işaretler ortaya çıktı. Walmart ve Target gibi büyük şirketlerin çalışanlarının ücretleri artıracağını açıklaması, daha yüksek ücret artışların yaklaşmakta olduğunun işareti olabilir" ifadelerini kullandı. 


- "Fiyat istikrarında daha az ilerleme sağlandı"


Öte yandan, enflasyonun, Fed'in yüzde 2 hedefinin aşağısında seyretmeye devam ettiğine dikkati çeken Yellen, fiyat istikrarında daha az ilerleme sağladığı eleştirisinde bulunurken, bunda düşük enerji fiyatlarının önemli rol oynadığını anlattı. Yellen, sözlerine şöyle devam etti:


"FOMC'deki (Federal Açık Piyasa Komitesi) meslektaşlarım ve ben, petrol fiyatlarının daha fazla düşmemesi ve halkın enflasyon beklentilerinin sabit olması nedeniyle, enflasyonun, fiyatları baskılayan geçici faktörler kayboldukça ve ekonomi güçlendikçe yüzde 2'ye ulaşacağına inanıyoruz."


ABD'de bu sabah açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi, enflasyonun aylık bazda yüzde 0,1 artarak, yıllık bazda yüzde 0,2 gerilediğini ortaya koymuştu. 


- "Faiz artışına bu yıl içinde başlanması uygun olur"


Fed Başkanı Yellen, FOMC'nin gelecek iki yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 2,5 civarında olduğunu belirtirken, ayrıca işsizliğin bu yıl sonunda yüzde 5'e gerileyeceği öngörüsünü paylaştı. 


Bu noktada, "Eğer, ekonomi beklediğim gibi iyileşmeye devam ederse, ilk faiz artışı için bu yıl içinde harekete geçmenin ve parasal normalleşmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanan Yellen, asıl kararın ise gelecek verilere ve onların ekonomi hakkında sağladığı bilgilere dayanacağının altını çizdi. 


- "Erteleme, ekonominin aşırı ısınmasına yol açar"


Yellen, ayrıca para politikalarının etkilerinin uzun aralıklardan sonra görüldüğünü kaydederken, Fed'in bu nedenle ileri görüşlü bir yaklaşım izlemek zorunda olduğunu ifade etti. 


"Parasal sıkılaştırmayı istihdam ve enflasyon hedeflerimize ulaşana kadar ertelememiz, ekonominin aşırı ısınma riskine yol açar" uyarısını yapan Yellen, Fed'in faiz oranını artırmaya başladıktan sonra, kademeli bir normalleşme izleyeceği taahhüdünü yineledi. 


Janet Yellen, sözlerini "Politika faizinin, uzun dönemli normal seviyesine dönmesinin birkaç yılı alacağını düşünüyorum" diyerek tamamladı.


- ABD piyasaları, "Yellen"ın ardından dalgalanıyor


ABD borsalarında endeksler, haftanın son gününde Fed Başkanı Yellen'ın faiz artışının bu yıl içinde geleceğinin sinyalini veren açıklamalarının ardından, dalgalı bir seyir izliyor. 


New York saatiyle 14:00 surlarında Dow Jones ve Standard and Poor's 500 endeksleri ekside seyrederken, Nasdaq Endeksi alış ağırlıklı seyrini sürdürüyor. 


Bu arada, dolar uluslararası piyasalarda değer kazanmaya devam ediyor. 


Avro/dolar paritesi Yellen'ın konuşmasını takiben 1,1113'den 1,1009'a gerilerken, dolar/TL 2,60 seviyesinden işlem görüyor.


 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar