Yellen ile Carney "çok sık" görüşüyor

Fed Başkanı Yellen ile BOE Başkanı Carney arasındaki “özel ilişki” faiz oranlarına yansımıyor... G-7 Grubu merkez bankaları başkanları arasında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ile en çok görüşen İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mark Carney oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

G-7 Grubu merkez bankaları başkanları arasında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ile en çok görüşen İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mark Carney oldu. Yellen ile Şubat 2014 ile Mayıs 2015 tarihleri arasında en sık Carney görüştü.


Yellen görüşme tahvimine göre Nisan ayında Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Washington’daki merkezinde bir toplantı, Ekim’de iki görüşme ve Beyaz Saray’da bir öğle yemeği etkinliği yapıldı. Takvime bakıldığında 6 kez iletişime geçildiği görüldü. Buna karşın Yellen, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi ile iki kez ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda ile yalnızca bir kez görüştü.


ABD ve İngiltere ekonomilerinde büyük bir ihtimalle gelecek yıl faiz oranlarının yükseltilmesi gerekecek. Dolayısıyla Yellen ve Carney’in çıkış stratejileri ile ilgili konuşacak çok şeyleri olduğu kesin.


Bazı yatırımcılara göre, görüşmelerin sıklığı Fed ve BOE arasında “özel bir ilişki” olduğuna dair kanıt niteliğinde. İngiltere ve ABD’yi birbirine bağlayan tarihi bağlar ve ülkelerin son dönemdeki ekonomik performanslarında benzerlik görülmesi, faiz oranlarının fili olarak uyumlu bir şekilde artırılacağını düşündürüyor.


Ancak İngiliz yetkililer şimdiden bu fikri geçersiz kılıyor. BOE politika yapıcısı David Miles 14 Temmuz’da, “İngiltere’de faizleri ABD’den önce veya çok sonra artıramayacağımız fikri saçma” dedi.


Tarihi gelişmeler Miles’ı destekliyor. Mayıs 1997’de bağımsız kılınmasından bu yana BOE, dört periyotta faiz oranlarını artırdı ve Fed ile arasında düşük bir korelasyon vardı.





Kaynak:BloombergHT

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar