Yenilenebilir enerji yönetmeliğinde değişiklik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın onayladığı elektrik üretim projesinde yer alan kaynaktan farklı bir enerji kaynağının kullanması halinde ilgili tüzel kişiliğe, YEKDEM kapsamındaki hak edişleri, geçmiştekiler de dahil olmak üzere geriye dönük fatura edilebilecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın onayladığı elektrik üretim projesinde yer alan kaynaktan farklı bir enerji kaynağının kullanması halinde ilgili tüzel kişiliğe, YEKDEM kapsamındaki hak edişleri, geçmiştekiler de dahil olmak üzere geriye dönük fatura edilebilecek.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik ile diğer iki yönetmelikte yaptığı değişiklikler ve bir Kurul kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.


Buna göre, YEKDEM kapsamındaki onaylanmış elektrik üretim projesinde yer alan kaynaktan farklı bir enerji kaynağının kullanıldığının belirlenmesi halinde, ilgili dağıtım şirketi söz konusu durumu 3 iş günü içinde kuruma bildirecek ve kurum dosyayı değerlendirmeye alacak.


İhlali belirlenen tüzel kişiler, Kurul kararıyla içinde bulunulan yıl da dahil olmak üzere, YEKDEM kapsamından çıkartılacak. Aynı zamanda, geçmişe dönük olarak YEKDEM kapsamında bulunduğu her bir uzlaştırma dönemi için kendilerine ödeme yapılan birim fiyatla ilgili uzlaştırma dönemi piyasa takas fiyatı ve sistem marjinal fiyatından küçük olan arasındaki fark ve ilgili uzlaştırma dönemi üretim miktarları kullanılarak hesaplanan bedel, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesine göre belirlenen faiz oranı ile güncellenerek, katılımcıya fatura edilecek. 


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar