Yiğit Bulut'tan dolar yorumu!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, "Dolar/TL her 3 seviyesinin üzerine çıkışlarda 2,78-2,95 arasındaki banda geri döndü, yine dönecektir" dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilirin altına çekmesi sonrası piyasada ilk etapta satış baskısı olabileceğini ancak bunun kalıcı olmasını beklemediğini söyledi.


Bulut, TRTHaber'in sorularını yanıtlarken, "Piyasada döviz sıkıntısı olmayacak" dedi ve dolar/TL'nin her 3 seviyesinin üzerine çıkışta olduğu gibi yine 2,78-2,95 bandına geri döneceğini söyledi.


Bulut, dolar/TL'nin bugüne kadar birkaç kez 3 seviyesinin üzerinde iken 2.78-2.95 bandına döndüğünü hatırlatarak, "Yine dönecektir" dedi.


Moody's, yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyüme ile politika yapıcı ve uygulayıcı kurumların zayıflamasını gerekçe göstererek kredi notunu bir kademe düşürdü.


Moody's açıklaması öncesi Cuma günü saat 18:00'de 2,9550 civarında işlem gören dolar/TL haftasonu illikit piyasada 3,0040 seviyesini test ettikten sonra TSİ 10:12'de 2,9847/2,9850 seviyesinden işlem görüyor.


Bulut, kararın Türkiye'nin batı kaynaklı borçlanma maliyetlerini artırabileceğini ancak doğu kaynaklı maliyetlerin Moody's kararından etkilenmeyeceğini söyledi.


Öte yandan karar sonrası Merkez Bankası'nın piyasaya bir müdahale yapmasını da beklemediğini belirten Bulut, Türkiye'de yatırım yapmak için iki yatırım yapılabilir kredi notuna ihtiyaç duyan kurumların işlemleri nedeniyle piyasalardan 2-3 milyar dolarlık bir çıkış olabileceğini de sözlerine ekledi.


Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.


JPMorgan daha önce yayımladığı bir notta, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesi halinde yatırımcıların Türk devlet ve şirket tahvillerinde yaklaşık 10 milyar dolar tutarında satış yapmak durumunda kalabileceklerini belirtmişti. (Milliyet)

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar