Yükseklikten korkmayanlar

Küresel bazda borsalarda yaşanan hareketlilik zirve seviyelerinin test edilmesine yol açtı. Olası bir kâr realizasyonu ise beraberinde tüm piyasalarda düzeltmeyi getirebilir

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yıla güçlü başlayan borsalar ilk beş ayda yükseliş trendlerini sürdürerek zirve seviyelerine tırmandı. BIST 100 Endeksi 95.149 seviyesine tırmanırken ABD’de Dow Jones Endeksi 20.663 seviyesine çıktı. Almanya’da DAX Endeksi 12.590, Arjantin Buse Merval Endeksi 21.502’ye yükseldi. Küresel piyasalarda gözlenen yükseliş ivmesi, yatırımcıların kârlı bir dönem geçirmesini sağladı. Sadece borsalar değil, ağırlıklı olarak hisse senedine yatırımda bulunan yatırım fonları ve emeklilik fonları da değer kazandı. Mayıs ayının üçüncü haftasına geldiğimizde ABD Başkanı Trump’ın ekonomik programı gerçekleştirmekte zorlanacağı beklentileri borsalarda kâr realizasyonunu getirdi. Avrupa hisselerinde de düşüşler yaşandı. Borsalarda ocak ayından bu yana ilk defa art arda satışların geldiği görüldü.


FED’in haziran ayındaki toplantısının yaklaşmaya başlamasıyla birlikte “bekle-gör” düşüncesiöne çıkabilir. Gelinen aşamada borsalarda yükseklik korkusu yaşandığı görülüyor.


Yılbaşından bu yana Arjantin borsası yüzde 27,76 oranında değer kazanırken, Yunanistan borsası yüzde 21,83, Türkiye borsası yüzde 21,77, İspanya borsası da yüzde 15,34 oranında değer kazandı.


Küresel sermayenin para hareketleri dönemsel olarak farklı yatırım araçlarına yönelebilmekte. Trendin yukarı dönmesi ya da net aşağı sinyallerin alınması borsalarda sert atakları birlikte getirebiliyor. Dünya borsalarında yaşanan küresel ataklar hem profesyonel fon yöneticilerinin hem de bireysel yatırımcılarının portföy çeşitlendirmesine gitmesine imkân tanımakta. Ülkelerin borsaları arasında zamana bağlı yaşanan geçişler beraberinde portföy çeşitlemesi yapılmasınısağladığı gibi söz konusu geçişlerin zamanlamasını iyi ayarlayabilenler kazanç oranlarını da artırabilmekte. Aynı şekilde borsalarda yaşanan hareketliliklerin uzun vadelerde kendi ortalamalarınadöndükleri de görülebilmekte. Bu durum borsalarınortalamaların dışına çıktığı noktada harekete geçenlerin söz konusu dönemlerde daha fazla kazanç elde etmelerine de olanak tanımakta.


Sanayi üretim endeksi


Takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi martta yıllık bazda yüzde 2,8 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,3 yükseliş gösterdi. Piyasalardaki genel beklenti ise sanayi üretimindeki artışın yüzde 2,5 oranında gerçekleşmesi yönündeydi. Ana sanayi grupları incelendiğinde, mart ayında bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 6,4 ile dayanıklı tüketim malında gerçekleşti. Hükümetin gerçekleştirdiği vergi avantajı ile birlikte dayanıklı tüketim mallarının üretiminde kayda değer bir artış gözleniyor. Bununla birliktesektörel bazda, otomotiv ve elektrikli mal üretimindeki güçlü artışlar da dikkat çekiyor.


Öteyandan Borsadaki sanayi şirketleri, nisan ayından itibaren atağa geçti. BIST Sanayi endeksi nisan ortasına kadar BIST 100 ve BIST Mali endeksin altında performans gösterirken bilançoların da açıklanması ile birlikte kazançların arttığı görüldü. Petrol ve kimya, dayanıklı tüketim, demirçelik şirketlerinin hisselerindeki artışlar endeksi yukarı doğru taşıdı. Öyle ki nisan ayına kadar borsa performansının altında kalan BIST Sanayi endeksi hem borsa performansını hem de mali endeksin performansını yakaladı.


Borsadaki sanayi şirketlerinin ortalama yüzde 44’ü yabancı saklamasında bulunuyor. Bunlar içerisinde yabancı payı yüzde 50’nin üzerinde olan 15 şirket bulunuyor. Coca Cola İçecek, Arçelik, Tofaş Oto. Fab., Tüpraş, Anadolu Efes, Mondi Tire Kutsan, Türk Traktör, Ford Otosan, Good-Year, Pınar Süt, Aksa, Yataş, Soda Sanayii, Trakya Cam yabancı saklamasında dikkat çeken borsa şirketleri.    


Dolar bu yaz dip yapabilir


Yatırımcıların yakından izlediği dolar/TL kuru yaz aylarında yılın dip seviyelerini görebilir. Teknik olarak 3,94 seviyesinden başlayan gerileme varlığını sürdürüyor. Dolar kuru şimdilerde 3,57 seviyesinde. Düşüş 3,40-3,30 seviyelerine doğru devam edebilir. Türkiye’nin kredi risk primi ise 210 seviyesinde bulunuyor.Mayıs ayı içerisindeyse 200’e kadar geriledi. Dolar/TL kurunda son oluşan hareket alanı göz önüne alındığında 3,55TL önemli. Kurun 3,55 TL’nin altındaki seviyeleri olumlu, üstü rakamlar ise olumsuz olarak değerlendirilmeli. 3,58 doların direnç seviyesi olarak güniçerisinde öne çıkıyor. Öte yandan ana hareket trendi olarak 3,52- 3,68 bandını orta vadede göz önünde bulundurmalı. 





Kaynak: Milliyet / Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar