"Yumuşak bir Brexit şansı yükseldi"

Berenberg Kıdemli Birleşik Krallık Ekonomisti Pickering,"Birleşik Krallık’ta Muhafazakar Parti iki hafta önce çoğunluğunu kaybettikten sonra sert bir Brexit riski azaldı" dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Berenberg Kıdemli Birleşik Krallık Ekonomisti Kallum Pickering, Birleşik Krallık’taki seçimlerin ardından "yumuşak" bir Brexit süreci şansının yükseldiğini ifade etti.



Alman Berenberg Bankasından Pickering, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması sürecine ilişkin bir bir bilgi notu yayımladı.



Bilgi notunda Birleşik Krallık'taki genel seçimin Brexit hesaplarını değiştirdiğini belirten Pickering, seçimden önce "sert" bir Brexit için ciddi bir risk gördüklerini bildirdi. 



Birleşik Krallık’ta Muhafazakar Partinin iki hafta önceki seçimlerde çoğunluğunu kaybettikten sonra bu riskin azaldığına dikkati çeken Pickering, görünümün şu an öncekinden daha az net olmasına karşın "yumuşak" bir Brexit şansının yükseldiğini dile getirdi.



Pickering, Birleşik Krallık'ın geleceğinin kendi elinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"AB'nin geri kalan 27 ülkesinin önceliği Birliğin siyasi bütünlüğünü korumaktır. Birleşik Krallık pazarına tercihli erişimi korumak Brexit ile ilgili AB görüşmelerinde önemli bir rol oynamıyor. Birleşik Krallık, Brexit'ten sonra iş gücünü serbest dolaşımını ne kadar çok kısıtlarsa, AB'de Birleşik Krallık'ın tek pazara erişimini o kadar çok kısıtlayacaktır."


Brexit süreci


Öte yandan, Brexit'e ilişkin müzakerelerin ilk turunda taraflar, dün öncelikler ve tarihler konusunda anlaşmaya vardı. 



Birleşik Krallık, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. AB ise 29 Nisan'da yaptığı özel zirveyle müzakerelerdeki ilkelerini belirlemişti.



AB, iki yıl sürmesi beklenen müzakerelerde ilerleme kaydedilmeden herhangi bir ticaret anlaşması görüşmesine karşıyken, Birleşik Krallık ikisinin aynı anda yürütülmesini istiyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar