Yunanistan'da olası enerji projeleri tartışıldı

Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi enerji bakanları, olası enerji projelerini tartıştı... İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "İsrail münhasır ekonomik bölgesinde 3 bin milyar metreküpten fazla doğalgaz potansiyeli bulunuyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "İsrail münhasır ekonomik bölgesinde 3 bin milyar metreküpten fazla doğalgaz potansiyeli bulunuyor. Bir buçuk ay sonra sularımızı yeni keşifler için yeniden araştırmaya açacağız." dedi.


İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Yunanistan Enerji Bakanı Panos Skourletis ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi Enerji Bakanı Girogos Lakkotrypis, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.


Toplantıda iki önemli projenin konuşulduğunu belirten Steinitz, bunlardan birinin İsrail'den, Kıbrıs ve Girit adalarına elektrik hattı diğerinin ise Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a uzanacak olan doğalgaz boru hattı projesi olduğunu söyledi.


Steinitz, ülkesinin iki gün önce Ürdün ile yapılan 10 milyar dolarlık anlaşma sonucu doğalgaz ihraç eden bir ülke haline geldiğini ifade ederek "Şimdiye kadar 900 milyar metreküplük gaz keşfi yapıldı. Yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucu 2 bin 200 milyar metreküplük daha bir gaz potansiyeli var. Yani, İsrail münhasır ekonomik bölgesinde 3 bin milyar metreküpten fazla doğalgaz potansiyeli bulunuyor. Bir buçuk ay sonra sularımızı yeni keşifler için araştırmaya açacağız." diye konuştu.


Bu potansiyelin Avrupa'ya taşınması için Doğu Akdeniz doğalgaz boru hattı projesi ihtimalinin bakanlarla masaya yatırıldığına dikkati çeken Steinitz, "Zaten, Avrupa Komisyonu enerji delegesiyle bu meseleyi konuşmuştuk. Aralık ayında bu zirveyi Kudüs'te gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Eğer hazırlıklarımızı tamamlayabilirsek, Avrupa Birliği'nden de bir katılım bekliyoruz." ifadelerini kullandı.


Yunanistan Enerji Bakanı Skourletis de Doğu Akdeniz doğalgaz hattı projesinin, inceleme sonuçlarıyla birlikte ekim sonunda bir toplantıyla tanıtılmasının planlandığını aktardı. 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar