Yunanistan'da son durum: 30 Haziran Salı

Tsipras "Yunanistan'ı Euro'dan atmanın bedeli çok ağır olur" dedi. Referandumda "hayır" taraftarları da Atina'da gösteri düzenledi. Merkel, Yunanistan'la müzakerele açık olduklarını söyledi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Devlet televizyonuna konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, "Yunanistan'ı Euro'dan atmanın bedeli çok ağır olur" uyarısı yaptı. Tsipras Pazar günkü referandumdan hayır çıkmasının kreditörler ile müzakerede ellerini güçlendireceğini savundu.


Tsipras "Referandum bize güçlü bir müzakere pozisyonu verecek. Kreditörler Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasını istemiyor" dedi.


Yunan bankaları program uzatılmadığı için kapatıldığını bildiren çipras yunan hükümetini anlaşmaya varmak için herşeyi yaptığnı savundu.


Referandum kararına saygı duyulmasını isteyen Tsipras, "Demokrasiyi doğduğu yerde öldürmelerini istemiyorum" dedi.


Syriza üyeleri ve çeşitli sol grupların da destek verdiği gösteride, referandumda "hayır" denmesi çağrısı yapıldı.


Juncker: "Yunan halkının referandumda 'evet' demesini bekliyorum"


Avrupa Komisyonu Başkanı  Juncker,  oylamadan "hayır" çıkması durumundan tüm gezegenin bunu Yunanistan'ın Avrupa'ya sırtını döndüğü şeklinde yorumlayacağını kaydetti.  Yunan halkının referandumda 'evet' demesini bekliyorum" dedi.


Juncker "Oylamadan ret çıkması, Yunanistan'ın Euro Bölgesi ve Avrupa ile arasına mesafe koymak istediğini işaret edecek. Anlaşma için gösterdiğim tüm çabalardan sonra kendimi biraz ihanete uğramış hissediyorum" dedi.


Yunanistan Başbakanı Tsipras, ise Avrupa Komisyonu Başkanı  Juncker ile görüşerek, mali yardımın koşulları hakkındaki halk oylaması yapılana kadar mali yardım programının süresinin uzatılması için destek istedi.


Atina'da "hayır" taraftarları gösteri düzenledi


Yunanistan'da hükümetin, kreditörlerin nakit akışının sağlanması için öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararının ardından başkent Atina'da, "hayır" taraftarları başkent Atina'da bir gösteri düzenledi.


Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'nda toplanan yaklaşık 25 bin "hayır" taraftarı, üzerinde "hayır" yazan Yunan bayrakları açarak, "Yeni memorandum istemiyoruz. Borç hemen silinsin. Hayatlarımız bize aittir" şeklinde sloganlar attı.


SYRIZA üyeleri ve çeşitli sol grupların da destek verdiği gösteride, referandumda "hayır" denmesi çağrısı yapıldı.


Gösteri, müzik konseri verilmesinin ardından olaysız şekilde tamamlandı.


Salı günü ise "evet" taraftarlarının aynı yerde bir gösteri düzenleyecekleri bildirildi.


Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan ile müzakerele açık olduklarını söyledi


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki mali krize ilişkin referandum sonrası da yeni müzakerelere açık olduğunu söyledi.


Başbakanlıkta koalisyon ortakları ve muhalefet parti liderleriyle bir araya gelen Merkel ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, düzenlenen ortak basın toplantısında Yunanistan mali krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Almanya Şansölyesi, Yunanistan'ın AB'nin yaptığı teklifle ilgili yapılacak referandumun meşru olduğunu belirterek, "Ancak diğer 18 Euro Bölgesi üyesi ülkelerin tutum belirlemek için bir araya gelmesi de aynı şekilde meşrudur" dedi.


Yunanistan'da yaşanan mali krize ilişkin Brüksel'de yeni bir olağanüstü toplantı için şu anda bir zemin olmadığını belirten Merkel, "Ancak yeni müzakerelere kapılarımızı kapatmıyoruz. Referandumun ardından buna açık olacağız" ifadelerini kullandı.


Angela Merkel bir soru üzerine de Yunanistan'a gitme planı olmadığını vurguladı.


Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ı isim vermeden eleştiren Merkel, ''Bizim AB içerisinde güven anlamına gelen prensip ve temel ilkelerimiz var. Sorumluluk ve dayanışma birbirinden ayrılmaz kavramlar. Avrupa uzlaşma yeteneğiyle yönetilebilir. Kimse yüzde 100 beklediğini bulamaz'' diye konuştu.


Merkel ayrıca Euro'da başarısız olunması durumunda Avrupa'nın başarısız olacağına işaret etti.


Angela Merkel, Yunanistan'ın avrodan çıkması durumunda milyarlarca euroluk bir kayıp olacağı konusunda spekülasyonların yersiz olduğunu belirtti.


Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ise Yunanistan hükümetinin koşulları kabul etmediğine işaret ederek, ''Referandum başarısız olursa, yani Yunan halkı 'hayır' derse bunun avro için bir 'hayır' anlamına geldiğinden kimsenin şüphesi olmaması lazım'' değerlendirmesinde bulundu.


Almanya'da Çarşamba günü Federal Meclis'te yapılacak oturumda Yunanistan konusu görüşülecek.


Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile ABD Devlet Başkanı Obama ile telefonda Yunanistan krizini görüştü


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve ABD Devlet Başkanı Barack Obama, mali kriz içindeki Yunanistan'a yapılacak yardım konusunda bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.


Elysee Sarayı kaynaklarından basına yapılan açıklamaya göre, Obama ve Hollande, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması konusundaki birlikte çalışma kararı aldı.


İki lider, Yunanistan hükümetinin referandum kararı sonrası kreditörlerle kesilen görüşmelerin tekrar başlatılarak, en kısa zamanda bir çözüme ulaştırılması konusunda birlikte çaba gösterecek.


Obama, Pazar günü Almanya Başbakanı Angele Merkel ile Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması konusunda bir telefon görüşmesi yapmıştı.


Hollande, Yunanistan ile AB arasındaki krizi ele almak için bugün Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlemişti.


Toplantını ardından konuşan Hollande, Yunan hükümetinin, Yunanistan'ı kurtarma paketini halk oylamasına götürme kararını "kendi tercihleri" olarak nitelemiş ve "Yunan halkının geleceği konusunda karar vereceğini" söylemişti.


Hollande, Yunanistan'ın müzakereleri durdurma kararını üzüntüyle karşıladıklarının altını çizerek, hala müzakereler için şans olduğuna işaret etmişti.


Müzakerelerin tamamen kapanması için sadece birkaç saatin kaldığına dikkati çeken Hollande, "Fransa, müzakerelerin devam etmesi için bugün de yarın da daima hazır olacak. Anlaşma umudu bugün hala var" ifadelerini kullanmıştı.


Yunanistan hükümeti, kreditörlerin, nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararı almıştı.


Bu karara karşılık Euro Bölgesi maliye bakanları da bu ay sonunda süresi dolan Yunanistan'ı kurtarma programını uzatmayı reddetti.


Yunanistan'da Pazartesi günü, sermaye aktarımının kontrol edilmesi amacıyla tüm bankalar ve ülke borsası kapalı idi.


Yunanistan'ın Salı günü IMF'ye 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyor. Yeni kredi gelmediği takdirde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali bulunuyor.


Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: "Anlaşma umudu bugün hala var"


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan ile müzakerelerin devam etmesini istediklerini söyledi.


Hollande, Yunanistan ile AB arasındaki krizi ele almak için acil toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı.


Yunan hükümetinin, Yunanistan'ı kurtarma paketini halk oylamasına götürme kararını "kendi tercihleri" olarak niteleyen Hollande, Yunan halkının geleceği konusunda karar vereceğini söyledi.


Hollande, Yunanistan'ın müzakereleri durdurma kararını üzüntüyle karşıladıklarının altını çizerek, hala müzakereler için şans olduğuna işaret etti.


Müzakerelerin tamamen kapanması için sadece birkaç saatin kaldığına dikkati çeken Hollande, "Fransa, müzakerelerin devam etmesi için bugün de yarın da daima hazır olacak. Anlaşma umudu bugün hala var" ifadelerini kullandı.


(Bloomberg)

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar