Yurt içi piyasalar cari açık verisine odaklandı - 11 Ağustos 2015

Küresel piyasalar, Çin Merkez Bankası'nın yuanı devalüe etmesinin ardından gerçekleşecek gelişmeleri takip ederken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak cari açık verisine odaklandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de borsalar geçen haftanın kayıplarının ardından dün Çin hisselerinin son bir ayın en iyi performansını göstermesi ve petrol fiyatlarının son 7 ayın en düşük seviyesinden toparlanmasıyla sert yükseldi. Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,17 seviyelerinden yüzde 2,20'lere kadar yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 1,39, S&P 500 endeksi yüzde 1,28 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,16 değer kazandı. Brent petrolün varil fiyatı Çin'de ihracatın yavaşladığını gösteren verilerin ardından dün 48,20 dolara gerileyerek 7 ayın en düşük seviyesini görmüştü. Brent petrol bugün bir miktar toparlanarak 50 doların üzerine çıkarken, dolar endeksi  yüzde 0,4 yükselerek 97.540 seviyesine ulaştı.


Asya tarafında, Çin Merkez Bankası son zamanlarda gelen kötü ekonomik veriler nedeniyle yuanı devalüe ederek son üç yılın en düşük seviyesine çekti. Çin Merkez Bankası yuanın günlük referans kurunu yüzde 1,9 devalüe ederken, bu durumun bir defaya mahsus olduğunu açıkladı. Çin Merkez Bankası'nın devalüe kararının ardından dolar/yuan paritesi yüzde 1,8 artışla 6,3220 seviyelerinden işlem görüyor. Şu dakikalarda Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,11, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,48 değer kaybetti.


Yurt içinde siyasi gelişmeler ön planda olmaya devam ederken, bugün açıklanacak cari işlemler açığı verisinin takip edileceği ifade ediliyor. Hükümet kurma süreci kapsamında, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün 4,5 saate yakın görüştü. İki genel başkan bu hafta içinde tekrar biraraya gelecek. BIST100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 1,19 kayıpla 77.495,29 puandan kapattı. Dolar/TL ise şu dakikalarda 2,7809 seviyelerinden alıcı buluyor.


Analistler, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında yapılacak koalisyon görüşmelerinden çıkacak haberlerin endeksin yönü üzerinde etkili olacağını belirterek, haziran ayı ödemeler dengesi verilerinin de yakından izleneceğini ifade ediyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu belirten analistler, 80.100 seviyesinin direnç konumunda takip edileceğini tahmin ediyor.


AA Finans'ın bugün açıklanacak haziran ayı cari işlemler açığına ilişkin gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 3,2 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında haziran ayı cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 3,8 milyar dolar, en düşük beklenti ise 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin cari işlemler açığı 2015 yılı mayıs ayında 4 milyar dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 44,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


09.00 Almanya, temmuz ayı TEFE


10.00 Türkiye, haziran ayı ödemeler dengesi istatistikleri


12.00 Almanya, ağustos ayı ZEW Cari Durum Anketi 


15.30 ABD, 2. çeyrek tarım dışı verimlilik


17.00 ABD, toptan eşya stokları

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar