Yurt içinde gözler büyüme verisinde

Küresel piyasalar dün negatif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak büyüme ve cari açık verisi takip edilecek. ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin altında kalması ve toptan eşya stoklarının beklentileri aşmasının ardından pay piyasalarının negatif bir seyir izlediği, dolar endeksinin ise yükselişe geçtiği görüldü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin altında kalması ve toptan eşya stoklarının beklentileri aşmasının ardından pay piyasalarının negatif bir seyir izlediği, dolar endeksinin ise yükselişe geçtiği görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,11, S&P 500 endeksi yüzde 0,17 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,32 değer kaybetti, dolar endeksi ise yüzde 0,4 artışla 93,95'e çıktı. Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin azalmasına karşın, açıklanan verilerle belirsizliğin arttığını ve yüzde 2 değer kaybeden petrol fiyatlarının piyasalardaki risk iştahını azalttığını kaydediyor.


Avrupa tarafında dün Avrupa Merkez Bankasının (ECB) şirket tahvil alımlarına başlamasına karşın, enerji şirket tahvillerinde alım yapılmaması bu sektördeki şirket pay piyasaları üzerinde satış baskısı oluşturdu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,25, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,97 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,10 değer kaybetti. Bugün Almanya'da açıklanan enflasyon verisinin beklentiler paralelinde yüzde 0,1 artış kaydetmesinin ardından piyasalarda iç dinamiklerin öne çıkması bekleniyor.


Bugün Asya'da petrol fiyatlarının gerilemeye devam ettiği görülürken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti.


Yurt içinde, dün Avrupa borsalarındaki negatif havanın etkisiyle Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi düşüşe geçerken, dolar/TL 2,89 - 2,90 aralığında dengelendi. BIST 100 endeksi dün yüzde 1,42 değer kaybederek günü 77.712 puandan tamamladı. Bugün yurt içinde açıklanacak büyüme ve cari açık verilerinin piyasaların odak noktasında olacağını ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 77.700 desteğinin kırılması durumunda 76.900 seviyesinin takip edileceğini dile getiriyor.


AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistler, nisan ayı cari işlemler açığının 3,2 milyar dolar olmasını, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) ise 1. çeyrekte yüzde 4,4 artmasını bekliyor.


Türkiye ekonomisi 2015 yılı birinci çeyrekte yüzde 2,5, yılın tamamında ise yüzde 4 büyüme kaydetmiş, cari işlemler açığı ise mart ayında 3 milyar 677 milyon dolara gerilemişti.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


10.00 Türkiye, 1.Çeyrek GSYH


10.00 Türkiye, nisan ayı cari işlemler dengesi


17.00 ABD, haziran ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi 


21.00 ABD, mayıs ayı Hazine Bütçe Dengesi

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Ekonomi
Yorumlar