Yurt içinde gözler cari açık verisinde - 11 Kasım 2015

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin fiyatlamalarla karışık bir görüntü ortaya koyarken, yurt içinde bugün açıklanacak eylül ayı cari işlemler açığı verisinin piyasaların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de Fed'in aralık ayında faiz artırabileceği beklentilerinin yükselmesinin fiyatlanmaya çalışıldığı piyasalarda dün yatay bant içinde dalgalı bir seyir izlendi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,34, dolar endeksi 99 seviyelerinde dengelendi. Dün açıklanan toptan eşya stokları verisinin beklentilerin üzerinde artmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,16, S&P 500 endeksi yüzde 0,15 yükseldi, Nasdaq endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti. 


Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi İspanya ve Portekiz'e ilişkin siyasi belirsizliklerin artması ve Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin beklentilerle düşüşünü sürdürerek, yaklaşık 6,5 ayın dip seviyesi olan 1,0675'i gördü. Parite, gelen tepki alımlarıyla 1,0750 seviyelerinde dengelenirken, gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tahvil faizlerindeki gerileme dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,16 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,02 prim yaptı, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,32 geriledi.


Asya tarafında, bugün yoğun veri akışının izlendiği pay piyasalarında yatay bir seyir görülüyor. Çin'de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verisinin beklentilere yakın gelmesinin ardından kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,37 değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,10 artışla tamamladı.


Yurt içinde, dün döviz kurları ve faizlerdeki yatay seyre karşın pay piyasaları değer kaybetti. Dün, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,07 azalarak 81.174 puandan kapandı, gün sonunda 2,9160 seviyelerinden işlem gören dolar/TL, şu dakikalarda 2,9080'den alıcı buluyor. Analistler, yurt dışında veri takviminin zayıflığı nedeniyle yurt içinde açıklanacak eylül ayı cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini dile getiriyor. 



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar