Yurt içinde gözler cari açık verisinde - 11 Şubat 2016

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından dalgalı bir seyir izlerken, bugün yurt içinde cari işlemler açığı verisinin takip edileceği belirtiliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yellen, dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yaptığı sunumda, son dönemde varlık fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşlerin, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetiyle Amerikan ekonomisindeki büyümeyi daha az destekler hale geldiğini söyledi. Bu gelişmelerin ekonomiyi beklenenden kötü duruma getirmesinin faiz artış hızını düşürebileceğini belirten Yellen, buna karşın böyle bir yargıya varmak için henüz erken olduğunu, ekonomideki iyileşme ve enflasyondaki artışın hedeflerine doğru ilerlediğini vurguladı. 


Açıklamaların şimdiye kadarki söylemlerden çok farklı ifadeler içermemesi nedeniyle piyasalarda belirgin bir etki görülmezken, geçen haftadan beri devam eden trend ve oynaklıklar devam etti. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 1,67 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı da 1.214 dolar ile 9 ayın zirvesine çıktı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,62 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,02 değer kaybederken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,35 yükseldi.



Avrupa tarafında, dün İngiltere'de açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın, pay piyasalarının neredeyse tamamında görülen üst üste 7 günlük hızlı düşüşün ardından tepki alımları etkisini artırdı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,55, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,59 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,71 değer kazandı.



Asya tarafında, hafta başından bu yana Çin yeni yılı nedeniyle kapalı olan Hong Kong borsası bugün işleme satıcılı başladı. Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 4'ün üzerinde değer kaybederken, Hindistan'da Sensex endeksi ise yüzde 1,08 geriledi. Japonya ve Çin piyasalarında ise resmi tatil nedeniyle işlem yapılmıyor.



Yurt içinde dün küresel piyasalara bağlı olarak borsada dalgalı bir seyir izlenirken, dolar/TL 2,92'nin altını gördükten sonra 2,93 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi dün 72.000 puanın üzerini etmesinin ardından günü yüzde 0,28 artışla 71.614 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurt içinde 2015 yılının aralık ayı cari işlemler açığı verisinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 71.000 ve 70.000 seviyelerinin destek, 72.500 ve 73.400 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.




Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


10.00 Türkiye, aralık ayı ödemeler dengesi istatistikleri


14.30 Türkiye, TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistikleri


15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar