Yurt içinde gözler ekim ayı sanayi üretim verisinde

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak istihdam raporuna odaklanırken, yurt içinde de ekim ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek... ABD Senatosu, dün ülkedeki federal kurumların finansman yetersizliği nedeniyle bu gece kapanmasını önleyecek iki haftalık geçici bütçe tasarısını onayladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Senatosu, dün ülkedeki federal kurumların finansman yetersizliği nedeniyle bu gece kapanmasını önleyecek iki haftalık geçici bütçe tasarısını onayladı. Hükümetin kapanmasına yönelik risklerin iki haftalığına da olsa ertelenmesi ve açıklanan tüketici kredileri verisinin ekimde yüzde 6,5 artışla yılın en hızlı yükselişini kaydetmesi sonrası New York borsasında yükselişler görüldü. Dün Dow Jones endeksi ve S&P 500 endeksi yüzde 0,29, Nasdaq endeksi de yüzde 0,54 değer kazandı. Analistler, bugün açıklanacak kasım ayı istihdam raporunda, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, iş gücüne katılım verileri ve ücretlerin yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olacağını söyledi. 


Avrupa tarafında, Brexit ile ilgili görüşmeler ve Almanya'daki siyasi gelişmeler gündemi meşgul etmeye devam ederken, dün Basel III reformlarının onaylanması ile ilgili konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "Basel III reformlarının onaylanması, sermaye çerçevesinin bankacılık sistemlerinde daha fazla güvenilir olmasını sağlayacak önemli bir kilometre taşını temsil ediyor." ifadesini kullandı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,36, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,37 değer kaybetti.


Bugün Çin'de açıklanan dış ticaret ve Japonya’da büyüme verilerinin ardından Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,6 artarken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi dünkü hızlı yükseliş eğilimini bugüne de taşıdı ve yüzde 1,2 değer kazandı. Japonya 3’üncü çeyrekte yıllık yüzde 2,5 büyürken, Çin'de ihracat yüzde 12,3, ithalat da yüzde 17 artarak beklentileri belirgin bir şekilde aştı.


Yurt içinde, bugün açıklanacak sanayi üretim verisi öncesinde artan küresel risk iştahının etkisiyle dün Borsa İstanbul'da alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, dolar/TL 3,87 seviyesinde dengelendi. BIST 100 endeksi dün, önceki günkü kayıplarının tamamını telafi ederek, yüzde 1,09 değer kazancıyla 106.448 puandan kapandı.


Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD'de istihdam raporu başta olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini belirterek, istihdam raporunda öne çıkan verilerden tarım dışı istihdamın 195 bin artması, işsizlik oranının ise yüzde 4,1 seviyesinde kalmasının beklendiğini kaydetti.


AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, bugün açıklanacak ekim ayı sanayi üretim endeksinde yüzde 4,7 artış bekliyor. Öte yandan, ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 5,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 0,4 artacağı tahmin ediliyor.


Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, eylülde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 10,4, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi de aylık bazda yüzde 0,6 artış gösterdi.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 


10.00 Türkiye, ekim ayı sanayi üretimi


12.30 İngiltere, ekim ayı sanayi üretimi


16.30 ABD, kasım ayı istihdam raporu


18.00 ABD, ekim ayı toptan eşya stokları


18.00 ABD, aralık ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar