Yurt içinde gözler sanayi üretimi verisinde - 08 Mayıs 2017

Küresel piyasalar, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini Emmanuel Macron'un kazanmasının ardından yoğun veri gündeminin etkili olacağı haftaya pozitif başlarken, yurt içinde bugün açıklanacak sanayi üretimi verisi takip edilecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fransa'da merkez politikalardan yana olan Emmanuel Macron, aşırı sağcı Marine Le Pen'i geçerek cumhurbaşkanlığı yarışını kazandı. Macron'un zaferinin ardından avro/dolar paritesi 9 Kasım 2016'dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1,1024'e kadar çıktı. Analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 1,10'un üzerinde tutunamayan avro/dolar paritesi, Asya piyasalarında 1,0975 seviyelerinde dengelendi.


ABD'de cuma günü açıklanan işsizlik verisinin yüzde 4,4'e gerilemesi ve tarım dışı istihdamın beklentilerin üzerinde artması sonrasında pay piyasaları pozitif bir seyir izlemiş, dolar endeksi ise düşüş eğilimini sürdürmüştü. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,26, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,42 yükseldi. 


Avrupa tarafında, cuma günü Macron'un seçimi kazanacağı beklentileri ile yükselen pay piyasalarından Fransa'da, CAC 40 endeksi günü yüzde 1,12 artışla tamamladı. Haftanın son işlem gününde Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,55, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 değer kazandı. 


Asya'da, geçen haftaki uzun tatil sürecinin ardından bugün işleme başlayan Japonya piyasalarında Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3 yükselirken, dolar/yen paritesi ise 113,1 ile yaklaşık 1,5 ayın en yüksek seviyesini gördü ve 112,8'de dengelendi. Çin'de ise açıklanan ihracat verisinin beklentileri altında kalmasının ardından Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 1 değer kaybetti. 


Yurt içinde, geçen hafta küresel piyasalarda azalan dolar talebine bağlı olarak dolar/TL 3,55'in altına gerilerken, BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 0,96 değer kazandı. Analistler, cuma günü konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın güncel konulara değinmemesinin ardından bu hafta diğer Fed üyelerinin açıklamalarının yatırımcıların odak noktasında olacağını belirterek, veri gündeminin de takip edileceğini bildirdi.


Bugün yurt içinde açıklanacak sanayi üretimi verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini ifade eden analistler, dolar başta olmak üzere döviz kurlarındaki değer kaybının pay piyasalarını desteklemeye devam edebileceğini kaydetti. Yeni haftanın açılışında TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,4 değer kazanarak tüm gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolara karşı en iyi performansı gösteren para birimi oldu. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 3,5289'u görmesi sonrasında 3,5310 seviyelerinde dengelendi. 


AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistler martta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,5 artacağını tahmin ediyor. Öte yandan, mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 2,5, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 1,7 artacağı öngörülüyor.


Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 azalmış, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 1 artmıştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi ise aylık bazda yüzde 0,4 azalmıştı.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


10.00 Türkiye, mart ayı sanayi üretimi


11.30 Avro Bölgesi, mayıs ayı yatırımcı güven endeksi


17.00 ABD, nisan ayı iş gücü piyasası koşulları endeksi


17.30 Türkiye, hazine nakit gerçekleşmeleri

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Ekonomi
Yorumlar