Ziraat Bankası kar rakamlarını açıkladı

Ziraat Bankası, 2015 yılında tarihi bir kara imza attı. 152 yıllık banka, yüzde 27 artışla 5,16 milyar TL net kar elde etti. Ziraat Bankası Hazine Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, "2015 yılında nakdi kredilerimiz yüzde 32 artışla 187 milyar liraya ulaşmıştır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Bankası Hazine Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, "2015 yılında nakdi kredilerimiz yüzde 32 artışla 187 milyar liraya ulaşmıştır. Son yıllarda sektörden daha yüksek kredi artış hızıyla pazar payımızı artırırken, bankacılık sektöründe en yüksek toplam kredi büyüklüğüne sahip banka olduk" ifadelerini kullandı. 


Kuru, yaptığı yazılı açıklamada, Ziraat Bankasında 2015 yılında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.


Müşterilerini ve çalışanlarını en önemli varlığı olarak gören bir yönetim anlayışıyla iş modellerini geliştirmeyi sürdürdüklerini belirten Kuru, yerel ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalara karşın Ziraat Bankasının, geliştirmekte olduğu iş modeliyle istikrarlı olarak sektör ortalamasının üzerindeki büyümesine geçen yıl da devam ettiğini kaydetti.


Kuru, temel aktif pasif yönetim stratejileri ile kredi ağırlıklı büyümeyi sürdürdüklerini ve bilançolarına dahil ettikleri müşterilerin sayısını günden güne artırdıklarını ifade ederek, 2015 sonu itibarıyla aktiflerinin yüzde 62’sinin kredilerden oluştuğuna dikkati çekti. Kuru, şöyle devam etti:


"2015 yılında nakdi kredilerimiz yüzde 32 artışla 187 milyar liraya ulaşmıştır. Son yıllarda sektörden daha yüksek kredi artış hızıyla pazar payımızı artırırken, bankacılık sektöründe en yüksek toplam kredi büyüklüğüne sahip banka olduk. Gayri nakdi kredilerde yüzde 47 artış sağlarken toplam kredilerimiz 247 milyar liraya ulaşmış bulunuyor. Hem nakdi hem de gayri nakdi kredilerde sektörün lider bankasıyız. Kredideki artışın ağırlıklı olarak reel sektörün finansmanından kaynaklanmış olması işaret edilmesi gereken diğer önemli bir husustur."


Üretici-sanayici entegrasyonunu sağlayacak sözleşmeli üretim modellerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere birçok alanda çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Kuru, geçen yıl tarım sektörüne verilen kredilerde yüzde 32 artış kaydettiklerini bildirdi. Bankasının takipteki krediler oranının, takip portföyünden hiç kredi satmamış olmalarına rağmen yüzde 1,7 ile sektörün hemen hemen yarısı düzeyinde olduğunu vurgulayan Kuru, geçen yıl mevduatlarını yüzde 22 büyüttüklerini de belirtti. 


"Priştine/Kosova şubesiyle toplamda 1812 yurt dışı şube"


Sendikasyon kredilerini, yaklaşık yüzde 40 artırarak 1,1 milyar USD olarak yenilediklerini belirten Kuru, eurobond ihracından sonra uygulamaya geçirdikleri orta vadeli tahvil ihraç programı (GMTN) ile 300 milyon USD kaynak sağladıklarını, bunların dışında uluslararası finans kuruluşları, ikili anlaşmalar, post finansman gibi araçlarla da kaynak yapısını çeşitlendirmeye devam ettiklerini ifade etti.


2015 yılında yurt içinde 112 yeni şube ve yurt dışında Priştine/Kosova şubesi açılarak toplamda 1812 şubeye ulaştıklarını, Karadağ’da yeni bir bankayı, Azerbaycan’da ise ikinci bankalarını faaliyete geçirdiklerini kaydetti. Kosova’da ikinci, Gürcistan’da üçüncü şubeleri ile Bahreyn’de bir şube açmak için çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Kuru, Bahreyn şubesi üzerinden Körfez ve Asya piyasalarında daha etkin olmayı planladıklarını, küresel nedenlerle düşen ülke dış ticaret hacmine rağmen bankasının aracılık ettiği dış ticaretin 2015 yılında yaklaşık yüzde 10 artış kaydettiğini dile getirdi.


Ziraat Bankasının dış ticaret pazar payının 2015'te yüzde 7,4’ten yüzde 9,2'ye ulaştığını, yurt dışında 9 banka, 26 yurt dışı şubeyle 18 ülkede 97 noktada hizmet verdiklerini, yurt içinde ise Ziraat Katılım Bankasını faaliyete geçirerek finansal hizmet çeşitliliğimizi artırmış bulunduklarını anlatan Kuru, iştirak portföylerine gayrimenkul yatırım ortaklığı ve girişim sermayesi iştiraklerini dahil etme çalışmalarının devam ettiğini, finansal hizmet iş kollarını geliştirerek Ziraat Finans Grubunun inşasına devam ettiklerini belirtti.


Kuru, “Herkesin bankası olma yolunda mesafe kat etmeye devam ediyoruz. Girişimci bankacılık, stratejik faaliyet alanımız olarak belirlenmiştir. Ülkemiz için bir bankadan daha fazlası olma yolundaki çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar