1 ayda 1,5 milyar dolar bozduruldu

Altı ay kesintisiz her hafta arttıktan sonra yerel seçimi takip eden haftada ilk kez düşüş gösteren yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 26 Nisan itibariyle rekor seviyeden 1,5 milyar dolar uzaklaşmış durumda.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 26 Nisan ile biten haftada yaklaşık 839 milyon dolar azalışla 180.41 milyar dolara geriledi.


Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları yerel seçimlerin hemen öncesindeki haftada 181.93 milyar dolar ile tarihi rekor seviyedeydi. Yaklaşık altı aylık süreçte lokaller döviz birikimlerini aralıksız her hafta artırmayı tercih etmişti.


Son birkaç haftada ise döviz biriktirme eğiliminin zayıfladığı görülüyor. Lokaller tarihi zirveye göre yaklaşık 1.5 milyar dolar döviz bozdurdu. Lokallerin döviz biriktirme veya bozdurma eğilimleri TL açısından da yön belirleyici oluyor.


Yurt içi yerleşikler 5 Nisan haftasında 50 milyon dolar, 12 Nisan haftasında 543.5 milyon dolar ve 19 Nisan haftasında 88 milyon dolar bozdurmuştu.


TCMB verilerine göre 26 Nisan ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları yaklaşık 66.6 milyon dolar azalışla 108.31 milyar dolar olurken; kurumların ise 772 milyon dolar azalışla 72.1 milyar dolara geriledi.


En son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden bireyseller yerel seçimlere kadar takip eden 26 haftada döviz birikimlerini kesintisiz artırmışlardı.


TCMB verilerine göre 5 Ekim 2018 haftasında 89.8 milyar dolar olan bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları aralıksız artışın yaşandığı 6 aylık dönemde 20 milyar dolara yakın yükseliş göstermişti.


Bu artışın ana nedenleri olarak geçen yılın Ağustos ayında yaşanan kur şokunda bireysel yatırımcıların kâr amaçlı bozdurduğu 8 milyar doları yerine koyma eğilimi ile beklentiler nedeniyle birikimleri döviz cinsinden tutma alışkanlığının etkili olduğu belirtiliyor.


Öte yandan TL mevduat getirilerinin enflasyonun altında kalması da yurt içi yatırımcıları döviz birikimine yönlendiriyordu.


Son dönemde ise TL mevduat faizleri yükselirken bazı bankalar enflasyondan koruma amaçlı mevduat kampanyaları da yaptılar.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar