1 Nisan dolar kuru ne kadar?

Piyasalar son yılların en kötü üç aylık dönemini geride bırakırken dolar/TL 6.60 seviyesinin üstünde işlem görüyor. Dow Jones'un yılın ilk çeyreğindeki kaybı yüzde 20'yi aştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın ticareti canlandırmak için gümrük vergilerini düşürmesi bekleniyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Corona virüsünün dünya genelinde insanları daha az temasla yaşamaya yönlendirmesi, sınırlamalar ve bunların birçok ekonomiyi durma noktasına getirmesiyle TL cinsi yatırım araçlarında ve küresel piyasalarda satış baskıları devam ediyor.

Dolar/TL geçen hafta Eylül 2018’den beri ilk kez 6.60’ın üzerini test ettikten sonra merkez bankaları ve hükümetlerin açıkladığı önlemlerle 6.38’e kadar geriledi. Bu düşüş global piyasalarda da olduğu gibi geçici bir iyimserlik getirebildi. Kur haftayı 6.45’li seviyelere yükselerek tamamladı fakat bugün güne yine 6.60 seviyesinin üstünde başladı.

TL yılbaşından beri bakıldığında; ruble, peso, real ve rand ise kıyaslandığında daha iyi bir performans gösteriyor. Bankacılar bu gelişmede kamunun artan döviz arzı ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşün belirleyici olduğunu belirtiyorlar.

Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre kamunun döviz arzı geçen yıl 30 milyar dolar civarında oluştuktan sonra bu yıl ise 15 milyar doları aşmış durumda.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar