10 yıllık tahvil nedir?

Tahviller, genellikle 1 ile 10 yıl arasında değişen vadelerle, iskontolu veya kuponlu olarak, üzerilerinde yazılı nominal değerden ve her tahvilin nominal değeri aynı olmak üzere ihraç edilirler ve üzerilerinde yazılı vade tarihinde nominal değerleri üzerinden ana para ve faiz ödemeleri yapılarak itfa edilirler.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Tahviller, genellikle 1 ile 10 yıl arasında değişen vadelerle, iskontolu veya kuponlu olarak, üzerlerinde yazılı nominal değerden ve her tahvilin nominal değeri aynı olmak üzere ihraç edilirler ve üzerlerinde yazılı vade tarihinde nominal değerleri üzerinden ana para ve faiz ödemeleri yapılarak itfa edilirler.

İskontolu tahviller, tahvilin nominal değeri üzerinden belirli bir indirimle satılır ve vade tarihinde yatırımcıya tahvilin nominal bedeli ödenir. İskonto tutarının yatırım tutarına bölünmesiyle tahvilin faiz oranı bulunur. Kuponlu tahvillerde belirli dönemlerde kupon üzerinde yazılı faiz oranından kupon ödemeleri yapılır ve tahvil getirisi bileşik faize göre hesaplanır.

Tahvil/bonoların işlem fiyatları günlük olarak BIST Kesin Alım Satım Pazarı'nda ilan edilir.

Gösterge Tahvil Nedir?

Diğer tahvillerin performansının ölçülmesinde referans olarak kullanılan devlet tahvilidir. Bu tahvilin faiz oranı piyasa faiz oranı olarak kabul edilir. Tahvillerin fiyatı da gösterge faiz oranına göre belirlenir. Bütün devlet tahvilleri gösterge tahvil olarak belirlenebilir. Her ülkede gösterge tahvil olarak kabul edilen devlet tahvilinin vadesi farklıdır. ABD’de 10 yıllık tahviller gösterge tahvil olarak kabul edilir. Türkiye gibi enflasyon ve faizlerin değişken ve risk algısının yüksek olduğu istikrarsız ekonomilerde, yatırımcılar 10 yıl gibi uzun vadeli risk üstlenmek istemedikleri ve yatırım ufuklarını daha kısa tutmayı tercih ettikleri için uzun vadeli finansman bulmak zordur. Faizler yükselirken tahvilin değeri düşeceği için Türkiye’de vadesine 2 yıl kalan, yıllık kupon ödeme adedi 2 veya 4 olan (6 ayda bir veya 3 ayda bir) ödemeli, ikincil piyasada en çok işlem gören ve likiditesi en yüksek olan Devlet Tahvili gösterge tahvildir. Bu tahvilin ikincil piyasada piyasa koşullarına göre belirlenen faizine de gösterge faizi adı verilir.

Türkiye’nin 10 Yıllık Tahvil Faizi

10 yıllık devlet tahvilinin faizi 18 Aralık 2019 itibariyle %12,57 seviyesinden kapandı. Türkiye’nin 10 devlet yıllık tahvili faizi son bir yıl içinde 4 Aralık 2019 tarihinde %12,32 ile en düşük ve 10 Mayıs 2019 tarihinde ise %21,17 ile en yüksek seviyeyi gördü.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar