17 Temmuz 2020 dolar fiyatları

Kamunun döviz arzının etkisiyle dolar/TL çok dar bir aralıkta hareket etmeye devam ediyor. Dolar/TL bugüne de 6,85 civarında başladı. Bugün yurt içinde açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dolar/TL son bir aydır olduğu gibi bugüne de 6,85 civarında başladı. Kamunun döviz arzının da desteğiyle dolar/TL uzun süredir oldukça dar bantta bir seyir izlemeye devam ediyor.

TL’deki yatay seyirde kamunun döviz arzı belirleyici konumda. Yatırımcılar geçen hafta düzenlenen TCMB yatırımcı toplantısında son dönemdeki rezerv kayıpları için TCMB’nin yorumlarını bekliyorlardı. Ancak toplantıya katılan ve Reuters’a bilgi veren altı yatırımcıya göre, “rezervler yeterli” söylemi haricinde son dönemdeki adımlar hakkında yeni bir mesaj verilmedi. Katılımcılar para politikasının önümüzdeki dönem seyrine dair de yeni bir mesaj alamadı.

Piyasalar son dönem ekonomi, para ve döviz politikaları açısından TCMB’nin önümüzdeki haftaki faiz kararını ve ay sonundaki enflasyon raporunu bekliyor.

Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, Mayıs sonu itibarıyla kamunun TCMB rezervlerinden yaptığı döviz arzı yaklaşık 55 milyar dolar seviyesinde. Goldman Sachs Haziran da dahil edildiğine bu tutarın 60 milyar dolar olduğunu hesaplıyor. Öte yandan son dönemde bu trende kamu bankalarının açık pozisyonları da ekleniyor.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise salgınla birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü. Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS Cuma günü 500 puanı aşmıştı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar