19 Ağustos 2020 dolar - euro fiyatları

Piyasalar Merkez Bankası'nın yarın alacağı faiz kararına odaklanmışken dolar/TL 7,40 seviyesine yakın seyrediyor. Merkez Bankası'nın son bir haftadır izlediği sıkılaştırma adımlarına rağmen dolar/TL'de belirgin bir gerileme görülmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in de aralarında bulunduğu ekonomi kurmaylarını toplayarak bir değerlendirme yapması bekleniyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dolar/TL Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaştırma adımlarına ve dünyada doların iki yıldan fazla sürenin en değersiz seviyelerinde işlem görmesine rağmen 7.4 seviyesindeki tarihi zirvesine yakın baskı altında kalmayı sürdürüyor.

TCMB’nin likidite adımlarını izleyen ve bunun kalıcı bir sıkılaştırmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine odaklanan piyasalarda bugün başlayacak ve yarın sonuçları açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı haftanın en önemli gündem maddesi.

Reuters’ın 16 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB’nin politika faizini %8.25’te sabit tutacağına işaret ederken, beş ekonomist bankanın politika faizinde artırıma gitmesini bekliyor. 16 katılımcıdan 11’i ise politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor.

Reuters anketindeki ek sıkılaştırma adımları sonrası TCMB’nin ortalama fonlama maliyetinin ay sonunda %10.13 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bu beklenti ortalama fonlama maliyetinde önümüzdeki 2 haftada 100 baz puan daha sıkılaştırma yapılabileceğini gösteriyor.

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da %7.34’e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla %9.31’e yükseltti. Bu veriler 200 baz puanlık bir sıkılaştırma anlamına geliyor.

Dolar/TL dün 7.4 ile yeni tarihi zirvesine yaklaşmasının ardından dün gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen değer kazançlarına rağmen sadece sınırlı gerileme gösterdi.

Gelişmekte olan para birimleri dün doların 27 ayın en düşük seviyesini görmesi ardından değer kazancı gösterdi. TL ise dolar karşısında en az değer kazanan para birimlerinden biri oldu.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar